Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nyligen rapporterade Supermiljöbloggen om att fackförbundet Vision inrättat en ny facklig roll: klimatombud. Nu följer fackförbundet DIK, vars medlemmar är verksamma inom kultur, media och kommunikation, efter. Man blir därmed första Saco-förbund som inrättar rollen. 

  DIK är det andra fackförbundet i Sverige som lanserar klimatombudsrollen – först ut var fackförbundet Vision. Det är Agnes Kullenmark, projektledare på DIK, som tillsammans med förbundssekreteraren Tamim Alameddine håller i satsningen.

  – Vi tror verkligen att klimatombudsrollen kan påverka vår gemensamma omställning. Det lokala engagemanget för klimat måste användas mer och i rollen som klimatombud kan våra medlemmar själva använda sin kunskap och sitt driv till att påskynda utvecklingen och samtidigt se till så att omställningen görs på ett schysst sätt så att det finns stöd för förändringarna från både medarbetare och chefer, säger Agnes till SMB. 

  Agnes Kullenmark, DIK. Foto: DIK

  Ett klimatombud är en lokalfacklig roll, vars innehavare verkar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i klimatarbetet. Uppdraget kan till exempel innebära att se över policydokument eller att föreslå lösningar som förmånscyklar och laddplatser. 

  Satsningen dras igång genom ett digitalt uppstartsmöte i januari, där alla DIK-medlemmar är välkomna att delta. Därefter kommer ett klimatnätverk att upprättas inom förbundet. Under våren är förhoppningen att de nya klimatombuden väljs. De som får förtroendeuppdraget som klimatombud utbildas i samarbete med Naturskyddsföreningen. 

  Läs mer om satsningen här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.