Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Skenande elpriser har gjort energi till ett hett samtalsämne. Ytterligare en orsak att diskutera energi är att satsningarna på förnybart ökar och är mycket lönsamma. Dessvärre satsar såväl Sverige som andra stater fortfarande miljardbelopp på fossila energikällor.

  För några år sedan ansågs den gröna energimarknaden vara osäker, där samtidigt olja, kol och andra fossila energikällor betraktades som säkra investeringar. På bara några år har den här uppfattningen ändrats, numera anses förnybart som det säkrare investeringsalternativet.

  Förnybara vinnare

  Lönsamhetssiffrorna talar också sitt tydliga språk. Till exempel visar en rapport från Carbon Tracker att satsningar på fossilindustrin under 2010-talet och framåt varit en förlustaffär, även om fossila aktier tillfälligt gått upp under exempelvis 2021. Särskilt märks förlusterna från fossila investeringar sedan 2016 då även konkurserna inom olje- och gassektorn ökat. Investeringar i förnybart har under samma period ökat i värde på ett mer stabilt sätt.

  Att det därmed är populärt att investera i förnybart är därmed inte förvånande. 2019 presenterade Bloomberg Green en analys som visade att pensionsfonder och försäkringsbolag konkurrerade om att investera i sol- och vindkraftsparker. Analysen visade även att de företag som tidigt agerat på den förnybara energimarknaden gått om företag som fortfarande satsade på fossila energikällor.  Bloomberg exemplifierade med företag som Enel, Iberdrola, NextEra Energy och Orsted som alla var tidiga att satsa på förnybar energi. 

  Här i Sverige hänvisar numera även mer traditionella börssajter till förnybart. Bland annat skrev Börskollen nyligen det här om fossila utsläpp och förnybara alternativ:

  I takt med att utsläppen av fossila bränslen ökat kraftigt har klimatfrågan seglat upp som vår tids kanske viktigaste fråga. Domedagsrapporterna kring vår framtid haglar tätt, men parallellt med detta finns det mängder av innovativa företag som arbetar fram lösningar för att komma till bukt med problemet genom en successiv omställning till en ökad grad av förnyelsebar energi.

  Varför ökar de förnybara investeringarna i värde?

  Enligt Ekonomibarometern ökar värdet av förnybara investeringar huvudsakligen på grund av att flera stater subventionerar förnybara investeringar. Det kan exempelvis ske genom statligt stöd för att installera solceller på hustak. Detta i kombination med att fossila alternativ förbjuds, till exempel att länder inte längre tillåter kolkraft, skapar större efterfrågan på förnybar energi.

  Samtidigt främjar stater fortfarande fossil energi med stora miljardbelopp visar data från Energy Policy Tracker, en databas som bland annat tagits fram av Stockholm Environment Institute. Statliga subventioner och investeringar i fossil energi är ofta många gånger gånger större än satsningarna på förnybart.

  Tyvärr är Sverige inget undantag. Stockholm Environment Institutes analys av svenska budgetpropositioner visar att satsningarna på förnybar energi växer, men fossila bränslen ges fortfarande stora bidrag, stöd och skatteundantag. I budgeten för 2021 främjade tre procent av förslagen fossil energi, och i 2022 års budget uppgår fossilåtgärderna till hela tolv procent av budgeten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.