Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  2030 väntas Storbritannien förbjuda all försäljning av nya bilar som drivs på diesel och olja.

  Nyheten väntas bli officiell när premiärminister Boris Johnson presenterar ett nytt miljöpolitiskt program nästa vecka, rapporterar The Guardian. Hybridbilar kommer få säljas ytterligare fem år. Planen är att satsningen ska öka intresset för elbilar, som idag står för cirka 7 procent av nybilsförsäljningen i Storbritannien.

  Liknande förbud har redan införts på flera platser i världen, bland annat i Italien och Tyskland. Mest i linje med klimatmålen ligger tidsplanen i Norge, där fossilbilsförbudet träder i kraft 2025.

  I Sverige pågår just nu en utredning som undersöker hur vi också kan införa ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och när de fossila drivmedlen ska vara helt utfasade. Utredningens resultat presenteras i februari 2021.

  FN:s klimatpanel IPCC menar att världens utsläpp måste minska med 40 procent det kommande decenniet för att vi ska klara 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Transporterna står för en stor del i den omställningen, och det är därför viktigt att Sveriges utfasning av fossilbränslen sker snabbare än till 2030.

  Förutom minskad klimatpåverkan innebär fossilbilsförbud dessutom betydligt mindre luftföroreningar, något som idag skördar miljontals liv, orsakar hjärt- och lungproblem och skadar foster och gravida.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.