Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Att placera sina sparpengar i fonder som investerar i solceller, vindkraft och miljöteknik har visat sig lönsamt. Fonder inriktade på hållbar energi har gått bäst av alla i år, samtidigt som placeringar i fossilbolag har blivit en tydlig förlustaffär.

  Det här skriver Fair Finance Guide. Under det senaste året har de som placerat sina pengar i gröna fonder tjänat stort på det. Detta enligt den senaste fondkommentaren av årets toppfonder från Avanza. De fonder det har gått bäst för är de med placeringar i hållbar energi. Av dessa fonder ligger Svanen-märkta ”Handelsbanken Hållbar Energi” i topp med en uppgång på 37 procent det senaste kvartalet.

  Som bankkund har det verkligen lönat sig att flytta sina sparpengar från ohållbara till mer hållbara fonder, säger Jakob König på Fair Finance Guide.

  Enligt Avanza ligger troligen främst två faktorer bakom den här positiva utvecklingen för fonder som investerar i grön energi. Den ena uppges vara den Europeiska centralbankens krispaket med en hel del öronmärkta pengar för just gröna investeringar. Den andra tros vara det uppkommande presidentvalet i USA, där demokraternas presidentkandidat Joe Biden lagt fram ett förslag om att landet skall ha 100 procent förnybar el redan år 2035.

  Att det går bra för gröna fonder verkar vara en ihållande trend. En granskning av Fair Finance Guide från maj visade att banker och pensionsförvaltare som sålt av sina innehav i fossila bolag har tjänat flera miljarder på beslutet. De menar också att fossilt även gått sämre överlag än övriga börsen de senaste tio åren.

  Flera av storbankerna visar på tydliga initiativ i den här riktningen. Handelsbanken har gjort en storsatsning och i princip slutat investera i fossilbolag, med undantag för bolag som har omställningsplaner i enlighet med Parisavtalet. Skandia meddelade nyligen att de kommer utesluta 25 stora fossilbolag med omedelbar verkan och målet är 75 procents minskning av fossila investeringar till 2025. Även Swedbank har tagit beslut om att investeringar ska anpassas till Parisavtalet.

  Vi väntar nu på att Nordea, Danske bank och SEB ska komma med tydliga mål om att fasa ut fossilt och ställa om sin finansiella verksamhet i enlighet med Parisavtalet. Det finns ingen framtid i fossil energi, varken ekonomiskt eller miljömässigt, säger Jakob König.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!