Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Aurora stämmer staten

  Stockholms tingsrätt tar idag emot den stora klimatstämningen. Foto: Carl Johan Erikson

  De har förberett det historiska klimaträttsfallet i snart två år. Idag, 25 november, lämnar ungdomsorganisationen Aurora in sin stämningsansökan mot svenska staten.

  Det sköljer en klimatjuridisk våg över världen. I fler och fler länder startar barn och unga rättsprocesser för att ställa makthavare till svars för att de inte gör tillräckligt för att stoppa klimatkrisen. Nu har turen kommit till Sverige. 

  Idag tas ett stort i steg till det så kallade Auroramålet, där 600 barn och unga ställer svenska staten till svars för otillräcklig klimatpolitik. Men tillhörande demonstrationståg ska deltagarna bege sig till Stockholms tingsrätt för att lämna in stämningsansökan. Bland målsägandena finns bland andra Greta Thunberg.

  Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, säger 23-åriga juriststudenten Ida Edling från Aurora till DN.

  Den här sortens stämningar av stater, men även företag, för bristande ansvar när det gäller klimatkrisen, har ökat kraftigt under senare år, rapporterar DN i en sammanställning.

  Och det handlar inte längre om demonstrativa aktioner för att skapa opinion och väcka debatt. Det finns nu flera exempel på klimatmål där kärandesidan vunnit. Såväl holländska som tyska staten har fått skärpa sin klimatpolitik efter att förlorat stämningar i Urgenda- respektive Luisa Heubauer-målet.

  Ett antal norska miljöorganisationer drev under flera år en rättsprocess mot norska staten för att den delat ut omfattande prospekteringstilstånd för fortsatt oljeutvinning i Barents hav. Tillstånd som om de leder till produktion bryter mot Norges åtagande enligt Paris-avtalet.

  Miljörörelsen har stämt svenska staten tidigare

  De bröt även mot grundlagens relativt nya 112:e paragraf som ska trygga en god och säker livsmiljö även för framtida generationer, hävdade organisationerna.

  En oenig högsta domstol avvisade stämningen mot staten. 11 av 15 domare i denna sista instans ansåg att prospekteringstillståndet inte var tillräckligt omfattande för att anses bryta mot grundlagens paragraf.

  Även i Sverige har miljörörelsen tidigare dragit igång en variant av klimatstämning mot staten. I det så kallade Magnoliamålet överklagade 178 privatpersoner tillsammans med bland andra Fältbiologerna regeringens beslut att godkänna försäljning av statliga Vattenfalls tyska kolkraftverk och dagbrott för brunkol. Deras propå om framtida skada för kommande generationer avvisades dock helt.

  Auroramålet kan bli desto knivigare för regeringen. Den försvagade klimatpolitiken, med bland annat satsningar som gynnar fossilbränsledrivna bilar och ökar istället för minskar koldioxidutsläppen leder till att man inte klarar av sina egna lagstiftade klimatmål. Något som regeringen själv öppet medger i sitt budgetunderlag.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!