Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Under lördagen inträffade Earth Overshoot day, vilket markerar den dag då mänsklighetens konsumtion överstiger jordens kapacitet att regenerera resurser under ett år. I år inträffade Overshoot day tre veckor senare än förra året. Ändå kan det vara för snart att glädjas åt den nyheten.

  Overshoot day beräknas utifrån en mängd mått på energikonsumtion, fiske, skogsbruk och så vidare och är tänkt att ge en pedagogisk bild av hur vi belastar planetens förmåga att återskapa de resurser vi plockar ut, sa Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden, till TT.

  Enligt den internationella forskningsorganisationen Global Footprint Network, så har nedstängningar och ökade restriktioner i samband med Covid-19 lett till en 9,3% minskning av mänsklighetens ekologiska fotavtryck, jämfört med förra året. Det är en rekordminskning sen Overshoot day startades i början av 1970-talet som annars inträffat tidigare för varje år, med undantag för finanskrisen 2007-2008.

  Men trots att det skett en förbättring i år förbrukar vi resurser som motsvarar 1,6 jordklot, vilket fortfarande överstiger jordens bärförmåga. Mathis Wackernagel, ordförande för Global Footprint Network, menade i en intervju med The Guardian, att trots att årets data är positiva så behövs fler framsteg ”genom planering, inte katastrof”.

  Det är ett Ponzi-bedrägeri, vi förbrukar framtidens resurser för att betala för nuet, sa Wackernagel. De flesta länder har rätt strikta lagar kring företag som gör så men på något vis tycker vi att det är okej inom ekologi. Vi har bara en planet och det kommer inte att förändras. Vi har ett enkelt val, planetens välfärd eller planetens misär.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.