Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Lite rättvisa efter lång tid: Shell tvingas betala för oljeskador

  Foto: Rudy and Peter Skitterians från Pixabay

  Äntligen lite rättvisa, efter en 13 år lång juridisk strid har en nederländsk domstol gett nigerianska bönder rätt till kompensation för föroreningar orsakade av Shells oljeutsläpp i Nigerdeltat. “En varning till alla transnationella företag inblandade i orättvisor världen över”.

  Ojleföroreningarna orsakade av olika företag i Nigerdeltat är enorma. SMB har tidigare rapporterat om en FN-rapport där utsläppen analyserats. Rapporten visade att utsläppen pågått i årtionden och orsakats av bland annat Shell. I rapporten konstaterades det även att det kommer ta omkring 30 år att rena området och att kostnaden kommer att uppgå till många miljarder.

  För invånarna i Nigerdeltat har utsläppen inneburit hälsoproblem, bland annat på grund av att grundvattnet förgiftats. Enligt Jordens Vänner dör varje år 16 000 spädbarn till följd av föroreningarna och den förväntade livslängden i området är tio år kortare än i resten av Nigeria. Utöver hälsoeffekterna har utsläppen även påverkat möjligheterna att försörja sig eftersom de orsakat skador på fisket och jordbruksmark. Skadorna på fisket och jordbruksmarken har även resulterat i matbrist och högre matpriser. 

  Shells affärsmodell har byggt på att dra nytta av svagheter i Nigerias rättssystem och de nigerianska lagarna. Det har orsakat förödelse i nigerianska individers liv och försörjningsmöjligheter samtidigt som företagets vinster har fortsatt att flöda till dess europeiska huvudkvarter. En rättvis övergång till ren energi innebär också att hålla förorenare ansvariga för den skada som de tidigare orsakat, har Mark Dummett, Head of Business, Security and Human Rights på Amnesty International, tidigare sagt i ett uttalande.

  Nu har tiden kommit då viss rättvisa skipats. En domstol, hovrätten i Haag, har beslutat till förmån för fyra nigerianska bönder och Jordens Vänner i Nederländerna som redan 2008 begärt ersättning från Shell. Beslutet gäller enligt Jordens Vänner de flesta punkterna i det oljeföroreningsärende som väcktes mot Shell för 13 år sedan.

  Slutligen finns det viss rättvisa för det nigerianska folket som lider av konsekvenserna av Shells olja. Det är en bittersöt seger, eftersom två av de klagande, inklusive min far, inte levde för att se slutet på denna rättegång. Men denna dom ger hopp för framtiden för folket i Nigerdeltat, säger Eric Dooh, en av de nigerianska klagandena, i ett uttalande till Jordens Vänner i Nederländerna.

  Utöver att kompensera bönderna som stämt Shell, måste Shell framöver även se till att det finns ett läcksökningssystem i rörledningarna i Nigeria. Bönderna som krävt ersättning menar att skadorna som orsakats av läckt olja från rörledningar hade kunnat förhindrats om Shell hade installerat ett sådant system.

  Enligt Shell har ett av de berörda oljeläckagen berott på sabotage och utifrån det har de tidigare lämnat in en överklagan.

  Vi är därför besvikna över att denna domstol har gjort en annan bedömning av orsaken till dessa utsläpp och i sin bedömning att SPDC är ansvarig, skriver Shell.

  På fredagen ​​avvisades slutligen Shells överklagan. Enligt domstolen har inte Shell lämnat tillräckliga bevis för att oljeutsläppen ska ha orsakats av sabotage snarare än dåligt underhåll, vilket gör att Shell kan anses ansvarigt för skadorna som orsakats av läckorna.

  Det här är, enligt Jordens Vänner, första gången som en domstol ställer holländska transnationella företag till svars för sin verksamhet utomlands.

  Det här är fantastiska nyheter för de drabbade jordbrukarna. Det är enormt att Shell måste kompensera för skadan. Detta är också en varning för alla holländska transnationella företag som är inblandade i orättvisa över hela världen. Offren för miljöföroreningar, markupptagning eller exploatering har nu en bättre chans att vinna en juridisk kamp mot de inblandade företagen, säger Donald Pols, chef för Jordens Vänner i Nederländerna.

  Efter år av tvister finns det äntligen rättvisa för många av mina klienter, bara ärendet i Ikot Ada Udo pågår fortfarande. Inte bara är Shell ansvarigt för oljeutsläppet och mina klienter får det de har rätt till, detta fall visar också att europeiska företag måste uppträda ansvarsfullt utomlands, säger Channa Samkalden, advokaten för de nigerianska bönderna och Jordens Vänner.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra