Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En smidig lösning kan minska dödligheten av rovfåglar vid vindkraftverk med 70 procent. Knepet är enkelt: måla rotorbladen.

  I en ny norsk studie har forskare undersökt hur fågeldödligheten vid vindkraftverk kan minskas. När tre av rotorbladen målades svarta fick fåglarna lättare att upptäcka vindkraftverket, vilket fick dödligheten för rovfåglar att sjunka med hela 70 procent.

  För fåglar som flyger lägre, som exempelvis ripor, testade forskarna att måla nedre delen av vindkraftverket svart. Även det fick effekt, dödligheten halverades.

  Det bästa är förstås att undvika vindkraftverk i fågelrika områden, men detta kan vara ett bra komplement för utsatta fågelgrupper. Den norska studien är bland de första i sitt slag och behöver utföras på fler platser för att fastställa att den positiva effekten gäller även i andra miljöer.

  Vindkraftverken behövs för att generera förnybar energi, men forskare från SLU har tidigare efterfrågat bättre kontroll- och uppföljningsprogram för dödlighet av insekter, fåglar och fladdermöss. I nuläget dödas mellan fem och tio fåglar per år och vindkraftverk.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!