Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Snusprillan är fortfarande det vanligaste skräpet på fjället. Men besökarna har skärpt sig – under 2021 minskade nedskräpningen på Kebnekaise med hela 80 procent.

  Inför årets sommarsäsong storsatsade Svenska Turistföreningen (STF) och Håll Sverige Rent på information om nedskräpning i fjällen. Resultatet lät inte vänta på sig – nu visar det sig att besökarna blivit betydligt bättre på att ta med sig sitt avfall.

  Detta är något vi verkligen har jobbat hårt för. Vi har kommunicerat än mer i alla våra kanaler att det inte finns några sopbilar ute på kalfjället. Alla måste bära med sig sitt skräp hem för att minska onödiga helikoptertransporter med avfall. Och som resultatet visar så har gästerna varit helt fantastiska, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF i ett pressmeddelande.

  På Kebnekaise minskade skräpet med hela 80 procent, på Helags 47 procent och i Storulvån med 25 procent, jämfört med förra året. Snusprillan toppar även i år listan över vanligaste skräp, åtföljd av toapapper och kartong/papper.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.