Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Ökad försäljning av ekomat

  Bild av 旭刚 史 från Pixabay Foto: 旭刚 史 från Pixabay

  De senaste åren har det kommit dystra rapporter om att försäljningen av ekomat minskat. Nu kommer mer positiva nyheter i rapporten Svensk ekoindex 2020. Under pandemiåret 2020 ökade försäljningsvärdet av svenskproducerad ekologisk mat med 2,6 procent, eller hela 133 miljoner kronor. 

  Det är Ekologiska Lantbrukarna som publicerar rapporten Svensk ekoindex och analysföretaget Nielsen som står bakom siffrorna. Enligt Ekologiska Lantbrukarna är ökningen ett trendbrott då försäljningen av svenskproducerat ekologiskt har minskat två år i rad.

  2020 ökade den totala försäljningen i dagligvaruhandeln kraftigt, vilket kan kopplas till coronapandemin. Dock syns i de siffrorna även en specifik ökning för just ekologisk mat, samt för svenskproducerad ekologisk mat. Ökningen bekräftas även av nyligen publicerad statistik från KRAV över försäljningen av KRAV-märkt mat under 2020.

  Svenskt ekoindex bevakar i första hand svensk ekoråvara, men i statistiken vi får från Nielsen ser vi även att den totala försäljningen av ekologisk mat ökat med 340 miljoner under 2020, cirka 3,5 %. Det är glädjande nyheter, då det från andra håll har talats om att ekoförsäljningen i dagligvaruhandeln skulle gå fortsatt neråt. Nu vet vi att det inte är så, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

  Rapporten visar dock att ökningen för ekologiskt inte är lika stor som den för icke-ekologisk mat. Det är även stora skillnader mellan olika kategorier ekologisk mat. Bland de spannmålsbaserade produkterna som gryner, mjöl och bröd, är ökningen störst med hela 145 miljoner kronor eller en dryg 12-procentig ökning.

  Försäljningen av färsk ekologisk kyckling steg för tredje året i rad, 2020 var ökningen drygt sex procent. Försäljningen av ekologiskt kött ökade med nära fem procent och ekoäggen med nära fyra procent. De ekologiska mejerivarorna minskade dock i försäljning 2020. 

  Vi är oroliga över trenden för den ekologiska mjölken, för vi vet också att en stor del ekologisk mjölk går till offentliga kök och övrig food service, som har minskat sina inköp på grund av rådande pandemi. Detta är allvarligt och inte bara för mjölkbönderna. Korna är helt avgörande för välfungerande kretslopp, den biologiska mångfalden och en fortsatt utveckling inom hela det ekologiska lantbruket, säger Sofia Sollén-Norrlin.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!