Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Polen har länge varit Europas svarta får när det gäller klimat och miljö. Nu verkar polackerna vara på väg att ändra inställning. Först kom beslutet att stänga alla landets kolgruvor senast 2049 och nu ska polska staten satsa över elva miljarder kronor på att utveckla två inhemska elbilar till år 2023.

  Ny Teknik rapporterar att statligt ägda Electromobility Poland presenterat två prototyper av elbilar. Den ena är en suv och den andra en mindre halvkombi, båda under varumärket Izera. Tanken är att det ska vara elbilar i det lägre prisskiktet.

  Bilbranschen har ett starkt fäste i stora delar av Östeuropa med Skoda i Tjeckien samt tillverkning av Porsche, Audi, VW, Seat och Skoda i Slovakien och Audi i Ungern. Polen är visserligen en av de största producenterna inom bilbranschen i Europa, men har hitintills inte haft något eget varumärke. Med Izera blir det ändring på det. Izera är uppkallad efter en bergskedja i sydvästra Polen och är skapat av Electromobility Poland som är ett samarbete mellan fyra polska energibolag och den polska staten.

  Polackerna hoppas framför allt på att existerande och nya underleverantörer i landet ska stimuleras av satsningen på inhemska elbilar. Bland de existerande underleverantörerna finns PZL Sedziszow som sedan två år tillverkar batterier för elbilar.

  Den polska klimatministern menar att de nya elbilarna kan begränsa landets ekologiska fotavtryck.

  Den polska energisektorn och industrin gör en enorm insats för att modernisera och begränsa det negativa fotavtrycket, säger minister Michał Kurtyka, återgett på Izeras hemsida.

  Dock har Polens gir mot miljövänligare industri, där beskedet om att stänga sina kolgruvor ses som en avgörande del, fått kritik för att inte vara tillräckligt hållbar. Bland annat har polska regeringen nyligen satsat 400 miljarder euro i ett olje- och fossilgasföretag.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!