Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Portugal avvecklar kolkraften redan 2021

  Foto av S. Hermann & F. Richter från Pixabay Foto: S. Hermann & F. Richter från Pixabay

  Det portugisiska energiföretaget EDP har gått ut med att deras sista kolkraftverk stänger i höst. Portugal blir därmed det fjärde landet i Europa att helt avveckla kolkraften. Det innebär att Portugals tidigare plan att avveckla kolkraft tidigarelagts två gånger, först från 2030 till 2023, sedan från 2023 till 2021.

  I föregående vecka stängdes Portugals näst sista kolkraftverk ner. Enligt EDP, som äger både det kolkraftverk som precis stängts och det kvarvarande kolkraftverket i Portugal, säger nu att även det sistnämnda stänger i år. Det här är en väsentlig förbättring mot en ursprung plan att stänga kolkraftverket så sent som 2030. Portugal kommer i och med det här beslutet att bli det fjärde landet i Europa som helt eliminerar kol i energiproduktionen. De länder som redan blivit fria från kolkraft är Sverige (2020), Österrike (2020) och Belgien (2016).

  Enligt EDP är beslutet en del av företagets strategi att avveckla verksamheten kopplad till kolkraft då energiproduktionen i allt högre grad är beroende av förnybara källor. De menar även att beslutet är i linje med de europeiska målen om koldioxidneutralitet samt Portugals energi- och klimatplan där tonvikten är på förnybar energi.

  För Portugals del har landets strategi kring energi verkligen ändrats rejält de senaste åren. Landet har gått från att ha en något vag strategi att sluta producera och använda kolkraft 2030 till att nu ha mer konkreta planer och ett tidigare slutdatum.

  På fyra år har Portugal gått från att ha en grov strategi att lämna kol 2030 till konkreta planer på att vara kolfria vid årets slut. Att Sines [red. anm. kolkraftverket som precis stängt] går offline ännu tidigare än väntat understryker verkligheten att när ett land förbinder sig till ren energi, kommer den förnybar energiekonomin att mycket snabbt leverera en övergång, säger Kathrin Gutmann, kampanjchef på miljöorganisationen Europe Beyond Coal till Euractiv.

  Avvecklingen av kolkraften i Portugal visar att en tydlig politisk vilja att satsa på miljö och klimat, till exempel på förnyelsebar energi, även påverkar företagen att anta strategier som är mer miljöpositiva.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.