Skjutsgruppen lanserar ny plattform – ska bli enklare att samåka
Nu ska det bli enklare att samåka. Föreningen Skjutsgruppen öppnar upp sin nya plattform, som testats av Friluftsfrämjandet och Naturskyddsförening, för alla som vill resa mer hållbart. Med tanke på hur många bilar som körs med tomma platser är initiativet efterlängtat.
Föreningen Skjutsgruppen arbetar för att fler ska samåka och på så vis bidra till minskade utsläpp. Under 2023 lanserade Skjutsgruppen en ny plattform, som inledningsvis endast var tillgänglig för Friluftsfrämjandets och Naturskyddsföreningens medlemmar, som en sorts pilot.
– Idén är enkel. För att samåkning ska fungera så krävs tillit och tillit existerar inom föreningslivet. Vi tog därför fram en hemsida för samåkning som medlemmar i föreningar kan använda, säger Skjutsgruppens ordförande Mattias Jägerskog.
Nu, inför julhelgen – en av årets mest intensiva trafikhelger – öppnar plattformen för allmänheten. Är man inte medlem i Friluftsfrämjandet eller Naturskyddsföreningen går man direkt in på Skjutsgruppens hemsida och registrerar sig. Därefter kan man erbjuda eller söka lediga bilplatser.
– Du kan vara igång inom några minuter. Har du lediga platser så erbjuder du dem och om någon vill åka med så får du ett SMS, säger Mattias.
Bilens kapacitet utnyttjas inte
Projektet kallas “Vi knyter ihop civilsamhället kring samåkning” och för finansieringen står Vinnova och Västra Götalandsregionen. Under året har plattformen testats och förfinats. Såväl testföreningarna Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen som upphovsorganisationen Skjutsgruppen är positivt överraskade.
– Det här är helt otroligt, vi har aldrig sett så här stort engagemang för samåkning. Idén visade sig fungera! säger Mattias Jägerskog.
Och det finns goda skäl att arbeta för mer samåkning. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp och utsläppen från vägtrafiken utgör majoriteten av dessa, drygt 90 procent. Personbilarna orsakar två tredjedelar av vägtrafiksutsläppen, 9,34 miljoner ton växthusgaser 2021.
Samtidigt används sällan alla bilens platser – i snitt färdas 1,45 passagerare per personbil. Att öka samåkningen är med andra ord en viktig insats för att få ner antalet bilresor och därmed vägtrafikens utsläpp – och ytan bilar tar i anspråk.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till