Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Stort uppsving för förnybar energi i USA

  Sol- och vindkraft i USA uppvisar rekordtillväxt 2021 och stod under året för 13 procent av landets energiproduktion. Det visar en rapport från Bloomberg New Energy Finance som nu pekar på ett kraftigt trendbrott för förnybar energi.

  Det var inte så länge sedan som den förnybara energins kritiker fnittrande sa att den gröna energin bara ligger i felmarginalen av den totala volymen, säger Ethan Zindler, chef för Bloomberg Energy till US Today.

  Bloomberg New Energy Finance har publicerat rapporter om den gröna energin under de senaste tio åren och kan nu konstatera att dess framtid, trots alla dystra och allvarliga klimatrapporter från FN, ser ljus ut.

  I fjol installerades sol- och vindkraftverk med en sammanlagd effekt av 37,3 gigawatt, där en gigawatts effekt enligt tidningens uträkning motsvarar elbehovet i 750 000 hushåll.

  Expansionen avspeglas även i storleken på investeringarna. Under 2021 satsades i USA 105 miljarder dollar, drygt en biljon svenska kronor, på förnybar energi, vilket är en 70-procentig ökning jämfört med för fem år sedan.

  I USA är beroendet av naturgas och kol fortfarande stort, men kolet minskar stadigt och står idag för 40 procents lägre andel av energitillförseln i USA än 2011.

  I Europa har Ukrainakriget skakat om energimarknaden mycket kraftigt och väckt frågan om det stora beroendet av framförallt rysk naturgas. Många investerare och kapitalförvaltare bedömer nu att Ukrainakriget kommer att påskynda energiomställlningen.

  Den gigantiska amerikanska fondförvaltaren Blackrocks chefsstrateg uttalade sig nyligen såhär: ”Energi går nu från att vara en grön fråga till att också bli en bredare samhällsfråga, som handlar om självförsörjning och vikten av en motståndskraftig energiinfrastruktur. ”

  Citatet är hämtat från en krönika av SVT:s utrikeskorrespondent Erika Bjerström. Hon pekar också på att snabbt sjunkande priser på grönt producerad vätgas i kombination med strävan efter lägre fossila utsläpp och större oberoende snart kommer att göra lagring av el från sol- och vindkraftverk ekonomiskt lönsamt och leda till stora investeringar inom EU.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!