Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Utsläppen föll 9 procent 2020

  Foto: Quartzla / Pixabay License

  Fjolåret bjöd på rekordstora utsläppsminskningar – men inte som ett resultat av effektivt klimatarbete. Nu krävs rejäla åtgärder för att utsläppen ska fortsätta dala.

  ”Nio procents minskning av utsläppen kunde ha varit en glädjechock. Men de skedde av helt fel orsaker och är tillfälliga. Förbered dig på att ditt nätshoppande och semesterresor snart kommer att hamna i fokus”, skriver SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

  SCB:s utsläppsdata för 2020 visar att Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med hela 8,9 procent. Det är faktiskt i linje med vad som behövs för att klara våra klimatmål.

  Men om inget görs verkar kommer trenden tyvärr inte bli bestående. Rekordminskningarna berodde framför allt på pandemin och andra faktorer som Naturvårdsverket bedömer som tillfälliga. Bara upp till tre procent av minskningen kan förklaras med de klimatåtgärder som pågår.

  Minskningarna syns i de flesta sektorer, med störst skillnad inom industrin, resor med bil och inrikesflyg samt el- och fjärrvärmesektorn.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.