Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Inom odlingskretsar har växelbrukets fördelar länge varit kända. Nu har forskare från bland annat Stockholm Resilience Centre kunnat konstatera ytterligare en fördel med växelbruket: att det förebygger en skalbagge som ställer till stora skador för odlare. 

  Växelbruk är ett systematiskt sätt att odla som kan användas i såväl privatpersoners köksträdgårdar som av professionella odlare. Det innebär att den sorts grödor som odlas varierar från år till år, eller från säsong till säsong. 

  En välkänd fördel är att växelbruk håller jorden sund. Orsaken är att olika grödor bidrar till att bryta ner olika slags näringsämnen i jorden. Att växla mellan olika grödor bidrar därmed till en mer näringsrik jord. Att växla mellan olika grödor kan även bidra till en sundare jord på annat sätt, till exempel då det kan förbättra markstrukturen, luftningen och dräneringen.

  Ytterligare fördelar är att växelbruk bidrar till att undvika sjukdomar bland grödorna samt håller skadeinsekter borta. Orsaken är att grödornas sjukdomar och skadedjur kan kopplas till specifika grödor, vilket innebär att en rotation mellan grödor från olika växtfamiljer kommer att bryta fästet som de här sjukdomarna och skadeinsekterna har.

  Nu har forskare även kunnat visa att växelbruk kan förebygga en av de mest fruktade bladbaggarna bland grödor i Europa och Nordamerika, den så kallade Diabrotica virgifera som är en skalbaggsart inom familjen bladbaggar. Tidigare har en slags bioteknisk majs utvecklats med syftet att döda skalbaggens larver, men populationer av skalbaggen har utvecklat motstånd mot alla typer av bioteknisk majs som är utformade för att kontrollera skalbaggen. 

  I studien utvärderade därför Peter Søgaard Jørgensen från Stockholm Resilience Center, tillsammans med kollegor från USA och Kanada, effektiviteten av att rotera grödor och andra strategier för att mildra skadorna från Diabrotica virgifera. Resultaten visade att roterandet mellan olika slags majs och andra grödor minskades frekvensen av skadorna avsevärt.

  Forskarna konstaterar även att utöver de miljömässiga fördelarna finns det ekonomiska incitament för att rotera mellan olika grödor. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.