Alliansen och SD sviker Arktis

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I en omröstning i riksdagen tog Alliansen och Sverigedemokraterna ställning mot att förbjuda oljeborrning på Arktis. Beslutet är inte helt oväntat då Alliansregeringen dagar innan klimattoppmötet i Köpenhamn hade ställt sig bakom ett EU-dokument som såg oljeutvinning på Arktis som en affärsmöjlighet.

Sverige blev i maj månad ordförandeland för det arktiska rådet och förhoppningarna var då höga på utrikesminister Carl Bildt som tog över ordförandeklubban. På SvD Brännpunkt uppmanade företrädare från Naturskyddsföreningen, Greenpeace, WWF, Sveriges ornitologiska förening med flera Bildt att driva på för ett förbud mot ny oljeutvinning i Arktis. Anledningen är att Arktis känsliga djurliv hotas av en ökad industrialisering av regionen samtidigt som oljeutvinningen ytterligare kommer att förlänga ett oljeberoende.

Lundin Petroleum, det oljebolag som utrikesministern själv satt i styrelsen för fram till år 2006, har dessutom ett eget intresse i regionen. Lundin Norway som är en del av Lundin-gruppen har enligt Greenpeace licens för oljeprospektering och exploatering i regionen.

Miljö online2

Liknande artiklar