Ikea storsatsar på förnybar plast

Foto: Ikea

Möbeljätten lovar att inom fem år så ska alla plastprodukter i deras sortiment vara förnybara eller komma från redan återvunnet material.

Alla Ikeas varor som innehåller plast, från diskborste till trädgårdsstol, ska vara helt förnyelsebara från år 2020 rapporterar Lantbrukarnas Affärstidning. I möjligast mån ska plasten också komma från redan återvunnet material, till exempel träavfall. Förändringen beräknas minska koldioxidutsläppen med 70 000 ton årligen enligt Ikea själva. Satsningen är en del i deras miljöplan People & Planet Positive.

SMB har tidigare skrivit om hur Ikea satsar på solpanelsförsäljning och ett utökat vegetariskt utbud i restaurangerna.

Plast tillverkas vanligtvis av råolja och naturgaskondensat. Omkring fyra procent av världens råoljeframställning går åt till plastframställning. Eftersom råoljan är en ändlig resurs räknas inte vanlig plast som förnybart material, vilket många av svenskarna inte har koll på. Det man då menar med förnybar plast är så kallad biobaserad plast. Det framställs ur råvaror som inte klassas som fossila bränslen, som till exempel cellulosa från träden.

Miljö online2

Liknande artiklar