Miljöpartiet om Rockströms förslag: Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

Foto: Fredrik Hjerling

Stina Bergström, partiets miljöpolitiska talesperson, är glad över att Johan Rockströms radioprogram fick sådant genomslag.

Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp i förra veckan, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

Stina Bergström, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

Jag hörde Rockströms Sommar i P1 och är väldigt glad över att hans program fick sådant genomslag. Hans förslag om ett fossilfritt Sverige till år 2030 är intressant. Vi har ju i dag ett mål om att vi ska vara där år 2050 som riksdagen ställt sig bakom. I miljömålsberedningen, där vi nu arbetar med ett förslag till klimatpolitiskt ramverk med delmål och åtgärder för att nå det målet, har jag framfört att jag också vill se förslag på om det skulle vara möjligt att nå det målet redan till år 2030.

___

Läs också:

Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

Miljö online2

Liknande artiklar