Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Åsa Romson: ”Det här är ett sätt att angripa den svåraste frågan inför Paris”

    Klimat- och miljöministern berättar för Supermiljöbloggen att Sverige kommer använda en stor del av intäkterna från försäljningen av utsläppsrätter till att finansiera internationella klimatinsatser.

    Den svenska regeringen har beslutat att mer än hälften av Sveriges intäkter från auktioneringen av utsläppsrätter ska gå till internationella klimatåtgärder. Totalt för 2014 handlar det om 179 miljoner kronor som ska gå till den Gröna Klimatfonden, där pengarna ska användas till att stödja utvecklingsländers arbete med att minska utsläppen av växthusgaser och att anpassa sig till ett förändrat klimat.

    Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger i en kommentar till Supermiljöbloggen:

    – Det här är ett sätt att angripa den svåraste frågan inför Paris, finansieringen av fattiga utvecklingsländers klimatarbete. Alla de vackra orden vi hör om internationellt samarbetet kring klimatfrågorna, där de rika länderna ska hjälpa de fattigaste länderna, behöver få en konkret innebörd. Jag tycker det är viktigt att Sverige kan föregå med gott exempel och visa på möjligheten att ha en säker intäktskälla som kan kanalisera pengar till det internationella klimatarbetet.

    Regeringen skriver i ett pressmeddelande med anledning av dagens beslut:

    Det är relevant för regeringen att tydliggöra att intäkterna från auktionering av utsläppsrätter används till klimatåtgärder.

    Tidigare, under Alliansregeringen, var Sveriges position att de här intäkterna inte skulle öronmärkas, något som bland annat Riksrevisionen skrivit om:

    Enligt EU:s regler bör minst 50 procent av intäkterna eller motsvarande belopp användas för klimatåtgärder. De auktioneringsintäkter som tillfaller Sverige öronmärks inte utan går direkt till statsbudgeten.

    I en riksdagsdebatt gjorde dåvarande finansminister Anders Borg (M) klart att även om minst 50 procent av intäkterna bör gå till klimatåtgärder så är det inte samma sak som att de ska göra det:

    – EU-direktivet är glasklart, entydigt, oomkullrunkeligt och oomtolkbart, förklarade Anders Borg i debatten.

    Men Åsa Romson menar att den här typen av intäkter som kan fås från EU:s utsläppshandelssystem kan vara en viktig källa för att den internationella klimatfinansieringen ska kunna öka. Klimat- och miljöministern säger till Supermiljöbloggen:

    – Det här är ett sätt att visa att det finns pengar som kan kanaliseras från rika länders ekonomier till utvecklingsländerna. Om fler EU-länder gör det här så ökar det EU:s trovärdighet och därmed också möjligheterna att klimatmötet i Paris blir lyckat.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.