Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys

  Använd Glasgowpakten för klimatet

  Foto: Mattias Goldmann

  Några bestämde sig redan för en vecka sen att COP26 bara var blah, blah, blah. Andra lägger sin tid på vems skuld det är att avtalet inte blev vassare. Hur vi bäst använder Glasgowpakten i klimatets tjänst kan vara en mer konstruktiv approach – här är de fem främsta ingångarna för dig som vill påskynda klimatomställningen!

  1. Minska utsläppen snabbare

  Paktens stycke 22 slår fast att de globala utsläppen måste minska med 45 procent till 2030 och nå nettonoll kring år 2050. Stycket därefter slår, i linje med Parisavtalet, fast att det ska ske utifrån skilda nationella förutsättningar. Dessutom uppmanas (”request”) alla länder att till slutet av nästa år skärpa sina NDC:er (nationally determined contributions). För Sverige som land, våra kommuner och regioner och företag och hushåll i vår del av världen måste minskningen alltså gå betydligt snabbare: nu finns det svart på vitt att våra mål bör skärpas!

  2. Ta större ansvar för klimatanpassning

  Paktens nionde paragraf slår fast att stater ska ”integrera anpassning ytterligare i lokal, nationell och regional planering.” I Sverige har det ju hittills anslagits mycket begränsade nationella medel för anpassning, som huvudsakligen varit en kommunal fråga. Överenskommelsen från Glasgow, som Sverige står bakom, slår fast att det måste ändras – till gagn för alla kommuner och hushåll som riskerar att drabbas av översvämning, skogsnäringen som riskerar mer bränder och skadedjur, exportindustrin vars leverantörskedjor hotas och många andra – det egna ansvaret finns kvar, men statens skyldigheter stärks.

  3. Avskaffa subventioner

  För första gången i en COP-sluttext slås det fast att ineffektiva subventioner till fossil energi ska ”fasas ner” – ett udda uttryck som fick bli kompromissen när ”fasas ut” var för starka ordval för vissa länder. Även Sverige har sådana subventioner t.ex. till fossila drivmedel, sjöfart, jordbruk och militärens verksamhet – planera för att de tas bort och du är bättre framtidssäkrad!

  4. Finansiera utsläppsminskningar utomlands

  Glasgows kanske största bedrift var att regelboken för Parisavtalet blev klar, inklusive artikel 6 om hur länder och företag kan genomföra en del av sina utsläppsminskningar i utvecklingsländer. Sveriges klimatmål, som sju av riksdagens partier står bakom, är att nå nettonoll 2045, med 85% minskade utsläpp hemmavid och 15% utomlands, och många företag och andra organisationer bör ha liknande mål. Om de sista procenten görs på rätt sätt, kan det påskynda fattiga länders omställning, bidra till fattigdomsbekämpning och andra hållbara utvecklingsmål. Då finns det ingen anledning att vänta till slutspurten – använd den nya mekanismen snarast för att minska utsläppen både hemma och borta!

  5. Förverkliga överenskommelserna

  Utanför de formella förhandlingarna enades ledande länder, städer och företag om att snabbt minska utsläppen av metan, att stoppa avskogningen, att påskynda omställningen till elbilar och mycket annat som inte bara är bra för klimatet utan också har tydliga sidonyttor. Här har vi alla möjlighet att både sätta press på regeringen att leva upp till dessa åtaganden, och att själva ansluta oss till dem.

  COP26 räddade inte klimatet, för det kan en konferens aldrig göra. Men klimatmötet i Glasgow gav oss nya verktyg för att tillsammans förhindra klimatkatastrofen. Låt oss tillsammans göra allt i vår makt för en bättre framtid!

  Mattias Goldmann


  Mattias Goldmann är klimatdebattör, vd för Goldmann Green och författare till boken Klimatsynda För SMB:s läsare delar han med sig av sina analyser av Glasgowmötet. Under etiketten COP26 kan du följa SMB:s Glasgowbevakning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.