Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  (CUF): Flyktingkonventionen måste skrivas om för att skydda klimatflyktingarna

  ”Det är dags att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inser att varken klimatförändringar eller flyktingar försvinner, utan att Sverige och världen måste ta ansvar för dem”, skriver Magnus Ek och Eric Luth från Centerpartiets ungdomsförbund i en debattartikel om klimatflyktingar på Supermiljöbloggen idag.

  Det senaste året har det som brukar kallas flyktingkrisen lamslagit Europa. Den politiska oviljan att skydda människor har resulterat i ett människorättsvidrigt flyktingavtal med Turkiet. En tilltagande flyktingström som inte torde ha varit svår att förutse har fått makthavare på alla nivåer att helst se till sin bakgård. Samtidigt finns beräkningar på att uppemot 250 miljoner människor kan tvingas på flykt av klimatskäl fram till 2050. Sveriges regering behöver omedelbart trycka på för att flyktingkonventionen skrivs om för att på förhand hantera ett växande problem.

  Ofta framställs det som att flyktingkrisen är något vi kan på ett eller annat vis lösa, sopa under mattan och sedan låtsas om att det inte finns, med ett dövat samvete och en trevlig sommar. Då glömmer man bort eller vägrar se att det inte är så migration fungerar. Så länge det finns sociala, ekonomiska och politiska incitament till att flytta på sig kommer människor kämpa för ett bättre liv. Migration i sig är inte en process som går att bekämpa, eller som vi ens bör bekämpa. För stabilare strömmar är det enda vi kan och ska rikta in oss på de underliggande faktorerna.

  Därför är svenska regeringens passivitet i frågan häpnadsväckande och sorglig. Idag ser vi hur Turkiet aktivt bryter mot det avtal som har slutits. EU, med stöd av Sveriges regering, skickar tillbaka flyktingar till ett land som hanterar flyktingar som flugor. Samtidigt skickar Sveriges regering iväg alla som inte har ordentliga ID-handlingar, och gör sitt bästa för att förvägra folk tillträde till Sverige. Detta utan en tanke på hur man ska komma åt de underliggande faktorerna.

  I höstas valde regeringen att omöjliggöra asyl av övriga skyddsbehov. Därmed försvann den möjlighet som fanns för så kallade klimatflyktingar att få asyl i Sverige. Den internationella flyktingkonventionen innehåller inga skrivelser om klimatflyktingar, och Sverige har gjort lite eller inget på den internationella arenan för att trycka på för ett klimatflyktingsavtal.

  De första klimatflyktingarna har redan fått asyl. Personer vars bostäder sjunkit under vatten i stillahavsöar har tagit sin tillflykt till Nya Zeeland. Öbefolkningar eller personer i kustnära områden ser sin hemvist svämmas över. Sahara växer, och torka, bränder och extrema temperaturer blir vanligare inslag. Ursprungsbefolkningar i Alaska tvingas på grund av smältande isar, tynande permafrost och fler stormar fly allt längre in i Alaskas inland, något de kan göra till den punkt nås när detta trygga inland inte längre finns.

  För oss i CUF blir det oförståeligt att Sveriges regering då väljer att ta bort kategorin ”övrig skyddsbehövande” där klimatflyktingar innefattas. Detta utan att på den globala arenan trycka på för förändrade flyktingavtal eller på annat vis inkorporera klimatflyktingar i den internationella flyktingdiskussionen. Det är svårt, men det går att försöka förutspå vad temperaturhöjningen kommer att ha för effekter. Även om vi klarar att begränsa den globala uppvärmningen till två grader kommer det bli oundvikligt att många tvingas lämna sina hem. Nu kan vi bekämpa klimatförändringen och försöka skapa system för att hantera de som ändå tvingas fly. Snart är det för sent.

  Sverige och EU är fast i en bild av migration som något övergående. Den rödgröna regeringen spär på den synen genom att föra en ogenomtänkt, kortsiktig, och i stora delar rättsvidrig asyl- och migrationspolitik. Löfven stod gladeligen i Strasbourg inför EU-parlamentet och försvarade Turkietavtalet, Sveriges och EU-rådets sätt att försöka sopa problemet under mattan och låtsas om att flyktingsituationen inte finns. Det är dags att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inser att varken klimatförändringar eller flyktingar försvinner, utan att Sverige och världen måste ta ansvar för dem.

  Magnus1398724-2Eric

   

  Magnus Ek
  Ordförande Centerpartiets ungdomsförbund

  Eric Luth
  Migrationspolitik talesperson Centerpartiets ungdomsförbund

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.