Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  EU-kolumn, Isabella Lövin (MP): Allt som krävs för att bromsa klimatförändringarna är politiska beslut

  Foto: Fredrik Hjerling

  Den goda nyheten från FN:s klimatpanel efter åratal av skräckrapporter är att vi fortfarande kan bromsa klimatförändringarna vid två grader.
  En ännu bättre nyhet är att allt som krävs för det är politiska beslut. Och pengar. Men egentligen inga ”nya” pengar, utan pengar som redan finns i omlopp, pengar som i dag investeras i fossil energi och som behöver omdirigeras för att i stället stimulera framtidens teknik. Klimatpanelen konstaterar att en omställning från ett fossilt till ett förnybart samhälle knappast skulle kosta oss någonting i samhällsekonomiska termer. Tvärtom.
  Det finns i dag en växande folkrörelse som ser dessa positiva möjligheter, och som i väntan på politikernas beslut har tagit saken i egna händer. Organisationer som Fossil Free och 350.org, Fair Trade och en lång rad andra driver på för att företag, investeringsfonder och världens stora pensionsfonder ska sälja av sina investeringar i fossila bränslen, och i stället satsa på företag som satsar på förnybar energi och energismarta lösningar.
  Rörelsen växer. Nyligen anslöt sig Nobelpristagaren Desmond Tutu. Han påminner om att det var genom sådan ekonomisk bojkott som apartheid till sist föll; vi kan göra detsamma mot fossilindustrin.
  I EU-valet 25 maj kan du hjälpa denna rörelse på traven genom att rösta på ett klimatvänligt parti. Jag har sett att EU-parlamentet är som bäst när det agerar tillsammans med folkrörelser. Det var så det gick till när EU-parlamentet stoppade Acta-avtalet – och det var likadant i fiskepolitiken. EU-parlamentet hade aldrig röstat för en radikal förändring av EU:s misslyckade fiskepolitik om det inte hade varit för stödet från medborgare och miljöorganisationer – röster som hördes in i parlamentet från hela Europa och hela vägen från Afrika.
  Kännetecknande för bägge dessa exempel är också att det var gröna partier i Europa som lyssnade först på folket, som redan hade en politik som drev på i denna riktning.
  Jag är övertygad om att EU-parlamentarikerna är beredda att lyssna på folkets röst även i klimatfrågan. Redan i februari ställde sig parlamentet bakom en resolution som kräver bindande mål för förnybar energi och energieffektivisering – precis de åtgärder som FN:s klimatpanel efterlyser. Däremot var EU:s regeringar, även den svenska, och EU-kommissionen beredda att begrava denna satsning. Liksom de svenska Moderaterna och deras partigrupp i parlamentet, som konsekvent röstat emot bindande mål av dessa slag.
  Men du har chansen att ge parlamentet mer grön styrka! Det spelar roll vad Europa gör, både i de globala klimatförhandlingarna, och för EU internt. Och om vi lyckas i Europa kommer världens investerare att vakna till liv vilket ger en ekonomisk kickstart för ny teknologi och energismarta företag som kan sprida sig globalt. Och det enda som krävs är klara politiska beslut. Utan bindande mål vågar de nämligen inte satsa!
  Jag är säker på att vi människor har makten att ändra utvecklingen. Men om vi menar allvar med att jorden inte ska värmas upp mer än två grader måste alla – regeringar, investerare, riskkapitalister och vanliga medborgare – först bli medvetna om ett enkelt vetenskapligt faktum.
  Att de fossila tillgångarna som finns värderade i dag på världens börser utgår ifrån att vi ska släppa ut fem gånger mer koldioxid i atmosfären än vad vi kan göra ifall vi ska stanna inom tvågradersmålet. Oljebolagen vet om detta. Den mest monumentala cynism jag någonsin stött på var i oljebolaget Exxon Mobils egen rapport från den första april i år, där man lugnar sina investerare med att världens politiker aldrig kommer att förmå sig att ta beslut som förbjuder dess utvinning. Världen kommer enligt dem alltså att bli varmare än två grader, mycket varmare till och med.
  Du kan ge dessa cyniker fel genom att skicka en stark signal i årets EU-val. Rösta på Miljöpartiet och stärk den gröna partigruppen i parlamentet, så blir det lättare att skapa den fossilfria framtiden – tillsammans.
   
  Isabella Lövin
  EU-parlamentariker för Miljöpartiet och toppkandidat i EU-valet

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.