Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Fjellner (M): Framgång i klimatpolitiken handlar om utsläppsminskningar

  Politik ska bedömas utifrån resultaten – inte utifrån intentionerna. Miljöpartiets klimatpolitik är i praktiken ineffektiv, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).
  Sju av åtta klimatförslag i regeringens budget får kritik av Konjunkturinstitutet för att de är ineffektiva. Regeringen satsar omfattande resurser på projekt som har liten eller ingen klimatnytta. I en ny rapport från Timbro där partiernas klimatpolitik jämförs bekräftas den bilden. Bara Vänsterpartiet bedriver en klimatpolitik som är mer ineffektiv.
  Miljöpartiet har varit viktiga för att lyfta klimatfrågan högt på den politiska agendan. Debatten hade inte varit där den är i dag utan dem och det ska de ha beröm för. Men det är uppenbart att partiet inte har lösningarna för att ta nästa steg och på riktigt minska utsläppen i Sverige och globalt.

  Politik är inte att vilja, utan att göra, och att prioritera. Med begränsade resurser är det viktigt att prioritera de insatser som gör störst skillnad. Inom de flesta politikområdena är det här en självklarhet. Det spelar ingen roll om det handlar om utbildningspolitiken, sjukvården eller arbetsmarknaden. Men inom klimatpolitiken har den här principen inte fått genomslag.

  Politiker går mer på magkänsla och struntar i satsningar som ger effekt på riktigt. Klimatförändringarna sker här och nu och just därför att tiden är knapp är det extra viktigt att satsningarna som görs faktiskt resulterar i största möjliga klimatnytta. Men fortfarande finns det en utbredd uppfattning att det viktigaste är hur mycket pengar som satsas. Ju större klimatbudget, desto mer ambitiös klimatpolitik tycks vara den vägledande tanken, inte minst hos Miljöpartiet.

  LÄS MER: Vad vill MP göra för miljön?

  Men som både Konjunkturinstitutet och nu senast Timbro visar fungerar det inte så. Större satsningar leder inte till bättre resultat. Tvärtom visar Timbros granskning att Moderaternas satsningar minskar utsläppen dubbelt så mycket som Miljöpartiets, trots att Miljöpartiet lägger mer pengar.

  Ska Miljöpartiet fortsätta att vara en kraft att räkna med i klimatpolitiken måste partiet förnya sin politik och sluta slösa pengar på ineffektiva symbolåtgärder med otillräckliga resultat. Miljardsubventionerna till elcyklar är kanske det mest flagranta exemplet, men på samma gång bara ett i raden.

  Det räcker inte med ambitioner och retorik, det måste också finnas en förmåga att omsätta den i en fungerande politik. Den idealistiska överbudspolitiken där satsningar på det som känns rätt får företräde framför det som faktiskt är rätt har nått vägens ände och gör både skattebetalarna och klimatet till förlorare. Under Alliansens år vid makten minskade utsläppen med nästan 20 procent.

  Men det är inte bara Miljöpartiets klimatpolitik som är ifrågasatt. Också inom närliggande områden som livsmedels- och kemikaliepolitiken för Miljöpartiet en politik som ur miljö- och klimathänseende är tvivelaktig och som står i strid med vetenskaplig konsensus. Miljöpartiet vill öka det statliga stödet till ekoodling och ekomat, trots att ekologisk odling ger mindre skördar på samma yta, kostar mer pengar och tär mer på jordens resurser.

  LÄS MER: Vad vill M göra för miljön?

  Forskarvärlden är lika överens om att GMO-mat är ofarligt som att människan är huvudorsaken till den globala uppvärmningen. Ändå säger Miljöpartiet konsekvent nej till GMO, oavsett om det resulterar i grödor som är mer motståndskraftiga mot torka, har ökad resistens mot skadeangrepp eller ger högre avkastning.

  Partiet säger också nej till växtskyddsmedel som har revolutionerat jordbruket, trots att expertmyndigheter i EU och runtom i världen slagit fast att de inte utgör en fara för människor och miljön.

  Det vore välkommet om miljöpartistiska företrädare ville bemöta kritiken med sakliga argument. Men i stället gör de sig löjliga över avsändaren och avfärdar kritiken genom att hävda att motståndarna inte har någon trovärdighet i frågan. Det är inte värdigt ett parti som säger sig ta klimatfrågan på allvar.

  Lika lite som SD är experter på migrationspolitik för att de sätter migrationsfrågan i centrum, lika lite är Miljöpartiet expert på miljö- och klimatpolitiken. Det är hög tid att Sverige får en ny regering som mäter framgången i klimatpolitiken genom storleken på utsläppsminskningarna och inte genom storleken på satsningarna.


  Christofer Fjellner (M) 

  Europaparlamentariker 
  Det här är en opinionstext. Skribenten står för åsikter i artikeln.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!