Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Från klimatsmart till artsmart – bojkotta Black Friday

  Vi måste minska konsumtionen och välja livskvalitet framför tillväxt, skriver företrädare för En köpfri dag och Fältbiologerna.

  Ekonomi är hushållning med begränsade resurser och kräver därför minskad konsumtion av naturresurser. Som att göra Black Friday till En köpfri dag 27/11.

  ”Sluta att utrota skogarnas alla djur” sjöng Taube i Hasse och Tages film Äppelkriget för snart 50 år sedan. Men bara sedan dess har antalet större vilda djur mer än halverats i världen. Jordens änglamark domineras nu helt av en enda art: Människan.

  Att även många mindre djur snabbt försvinner märks bland annat på hur sällan bilars vindrutor behöver rengöras från insekter nu för tiden. Forskning bekräftar att insekternas antal på många håll minskat ännu snabbare än de stora djuren. Det tros bland annat bero på gifterna i jordbruket, som förr var helt ekologiskt och hade små gårdars mångfald.

  Matproduktion från djur kräver större delen av världens odlingsbara mark, eftersom det ofta sker så ineffektivt. Mycket mark i fattiga länder används för produktion till rika länder, istället för att rika länder som Sverige slutar överkonsumera och istället bättre värnar den egna jordbruksmarken.

  Forskningen visar hur nära vi nu är gränserna för riktigt stora förändringar, som att Amazonas regnskog kan bli savann, vilket djurfoder till svenskt kött bidrar till. Allt hänger ihop, så oavsett om det är mat- eller prylproduktion kan vi inte fortsätta med ekologiska fotavtryck stora som clownskor.

  Inte heller i haven kommer djuren undan. Bara sedan 50-talet har vi fiskat så kortsiktigt ”effektivt” att antalet större matfiskar minskat med cirka 90 procent. I magarna på döda havsdjur hittas allt mer plast från våra prylberg.

  Själva vattnet förorenas också. Exempelvis för att tillverka kläder används oftast så mycket kemikalier att kemikalierna väger långt mer än kläderna.

  Så när världens maktelit samlas i World Economic Forum rankar de biologisk mångfald som ett av de allra viktigaste områdena att agera för, eftersom ekonomin är beroende av ekologin och inte tvärtom. Dessutom har världens länder i FN enats om att hejda förlusten av biologisk mångfald till 2030. Men det krävs mer än läpparnas bekännelse.

  Coronakrisen har påmint om hur ömtåliga våra samhällssystem är. Att vi valt ekonomiska system där det blir stora problem redan efter några veckors avbrott. Men det finns en stor känslighet även i våra ekologiska system. Skillnaden är att vi kan bli oberoende av ekonomisk tillväxt, men inte av naturens villkor.

  IPBES är den globala expertpanelen för biologisk mångfald. Med över 400 ledande experter från 50 länder har de konstaterat att vi behöver minska konsumtionen och välja livskvalitet istället för tillväxtekonomi. Även världens djur lär hellre se en till växt än tillväxt.

  Detta glapp mellan vad som behövs och vad världsledarna vågar är huvudförklaringen till att vi medvetet fortsätter skövla natur i en helt ohållbar takt. Så nu är det hög tid att välja ren luft, rent vatten och rent samvete istället för ett rent helvete.

  Oavsett vad man tycker är viktigast i livet så är detta beroende av miljön som är grunden för allt annat – för mat, maskiner, hälsa och hem.

  Så nu är det hög tid att minska riskerna. För att bli både klimatsmarta och artsmarta behöver vi sluta slösa saker som inte ens behövs under påtvingad karantän.

  Mer av frivillig enkelhet kan ge bättre liv redan här och nu. För rikedom är inte att äga mycket, utan att sakna lite.

  Göran Hådén, talesperson En köpfri dag – motpolen till Black Friday 27/11
  Tove Lönneborg, ordförande Fältbiologerna
  Här kan du själv protestera mot Black Friday.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.