Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  ”Handla genom att inte handla”

  Foto: Patrik Olsson, En köpfri dag

  Nu har Sverige större miljöbudget än någonsin och kraftigt ökad försäljning av ekologiskt. Ändå ökar Sveriges klimatpåverkan, avfallsmängder och ekologiska fotavtryck. Huvudorsaken är överkonsumtionen.  

  I Klimatbarometern 2015 var det halva svenska folket som kunde tänka sig att ha ett köpfritt år, där de endast köpte förbrukningsvaror som mat. Vi har kommit relativt långt i attityder, men beteenden i stort går trögare att ändra.

  En central orsak är att när vi skippar fler onödiga prylar så får vi pengar över, och vad gör vi för dem? Oftast uppstår rekyleffekten, att vi köper något annat istället, som en extra flygresa till Thailand. Då hjälper det inte att flyg kan räknas som tjänstekonsumtion. 

  Ska vi klara miljömålen måste vi till att börja med välja kortare arbetstid istället för högre lön. Det finns ett folkligt stöd för det, men det är svårt att som individ bryta normer. Därför behöver politiken bidra till nya normer om arbetstidens längd. Mer om det kan läsas i Naturvårdsverkets rapport Klimatomställningen och det goda livet.

  Ett utmärkt tillfälle att starta en ny livsstil med frivillig enkelhet är nästa veckas fredag 25 november. Då står den årliga internationella kampanjdagen En köpfri dag (Buy Nothing Day) mot shoppinghysterins högtid Black Friday.

  De vanligaste skälen att fira En köpfri dag:  

  1. Miljön. Idag förbrukar vi svenskar naturresurser som om vi hade fyra jordklot istället för ett. Det går inte att kompromissa med naturens villkor, det är de människoskapade ekonomiska systemen som måste ändras.

  2. Hur vi mår. Forskning visar att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Sverige var 2011 världens sjunde reklamtätaste land och reklamen får oss att känna oss mindre nöjda med det vi har. Andelen svenskar som är positiva till reklam har sedan 2005 minskat från 44 till 18 procent.

  3. Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Köp mindre och få mer tid att leva istället. Om vi inte köper lika mycket behöver vi inte heller jobba lika mycket.

  4. Skuldbergets baksmälla. Många skuldsätter sig för att ens ha råd med köphysterin, särskilt kring jul. Fattigare barn i Sverige hamnar utanför när status till stor del avgörs av prylar.

  När forskare testade olika personers lyckonivåer genom hjärnscanning av aktivitet i lyckocentra i hjärnan, flöden av lyckohormoner, med mera, så var det en grupp människor som fullständigt utklassade alla andra och det var skickliga mediterare.

  Världens minst miljöpåverkande sysselsättning meditation – där man bara sitter still och inte förbrukar någon energi alls – är alltså även den kanske allra bästa för vårt välmående.

  Konsumtionssamhället kommer inte marknadsföra den kunskapen, men nu vet du. Miljö och livskvalitet kan gå hand i hand.

  Regeringens nya strategi för hållbar konsumtion och nya välfärdsmått är en bra början, men det behövs mycket mer.

  Korta arbetstiden, begränsa reklamen, höj mineralavgiften kraftigt innan CETA försvårar sådan politik, etc. Rikedom är inte att ha mycket, utan att sakna lite. 

  Patrik Olsson
  Talesperson för En köpfri dag
  https://www.facebook.com/enkopfridag

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.