Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt Krönika

    Hur ska regeringen få ihop skogspolitiken?

    Det saknas nu pengar att skydda skog med höga naturvärden, och regeringen måste lösa upp den knuten. Foto: Leif Öster

    Statens myndighet Skogsstyrelsen kräver tydlighet och klarspråk från regeringen om de skyddsvärda skogarna. Och den har goda skäl till detta, skriver SMB:s krönikör Leif Öster. Regeringen skissar just nu på en ny skogsutredning för att förhoppningsvis reda ut de många konflikterna – men samtidigt fortgår avverkningarna av de biologiskt värdefulla skogar alla partier sagt sig vilja just skydda.

    KRÖNIKA I ett skarpt formulerat brev till regeringen pekar Skogsstyrelsen nu på hur ”de motsägelsefulla politiska signalerna om hur skogar med höga naturvärden ska hanteras”.  Jag anser att myndigheten har helt rätt i sin undran.  

    Bakgrunden är att inget politiskt parti anser att skogar med mycket höga naturvärden ska avverkas. Inte heller EU accepterar att sådana skogar avverkas.  I skogarna närmast fjällen får skogsägare nu regelmässigt ut ersättning om de inte får avverka skogar med höga naturvärden. Men nedanför fjällskogarna finns det allt mindre pengar till att ersätta privata skogsägare. Detta går inte ihop. Och det är vad Skogsstyrelsen lyfter i sitt brev. Det enda rimliga vore att samma regelverk gällde i hela Sverige och att privata skogsägare med höga naturvärden ersätts av det allmänna. 

    Virkesköparna vill inte ha mer skydd

    Men samtidigt som politiken inte vill att skogar med höga naturvärden ska avverkas, finns det bland de som köper in virke en underliggande motvilja mot att skydda fler skogar med höga naturvärden. 

    För LRF är den här balansgången extra knepig. Väldigt många små skogsägare är just positiva till att skydda värdefulla skogar. Hela 83 procent av LRF:s skogsägare säger i en ny undersökning att de är positiva eller mycket positiva till att skydda höga naturvärden, om staten erbjuder ersättning och all form av skydd är frivilligt.

    Den svenska skogsnäringens trumfkort har alltid varit nära och goda relationer med de politiska partierna. Med undantag för V och MP förstås. Så, alltsedan 1800-talet har näringens virkesbehov fått politiskt stöd. Den första skogsvårdslagen och den första riksskogstaxeringen var beställningsverk från industrin.  LRF och industrin har tidvis haft schemalagda möten med regeringskansliet där de fått föra fram sina beställningar. Och det är nog här förvirringen uppstår. För politiken styr inte allt i skogsbruket.

    Självpåtaget ansvar bottnar i kundkrav

    En betydande del av dagens skogsbruk styrs av de certifieringar som skogsbruket själva har utvecklat helt vid sidan om politiken. Eftersom nästan alla virkeköpande bolag och skogsägareföreningar tillämpar FSC-standard så får man inte avverka skogar med höga naturvärden. 

    Ibland för markägareorganisationerna fram uppfattningen att alla hänsyn som inte skogsägare vill ta, ska ersättas av staten. Certifieringarna och det självpåtagna så kallade sektorsansvaret innebär naturligtvis merkostnader för landets skogsägare, men eftersom många kunder kräver FSC-certifiering är det hänsynen som ger skogsbruket en sorts ”licens to operate”.  Här har staten ingen roll. 

    Mindre skogsägare behandlas orättvist

    Man kan och bör naturligtvis diskutera hur mycket naturhänsyn en skogsägare förväntas ta utan ersättning. Rennäringen har exempelvis accepterat en ”toleransnivå” på tio procent skador av rovdjur, dock med viss ersättning.  Pågående markanvändning i form av skogsbruk innebär numera att markägaren ska visa den miljöhänsyn som Skogsstyrelsen anger i sina föreskrifter, så länge pågående markanvändning inte avsevärt försvåras – den så kallade toleransnivån – vilket följer av 30:e paragrafen i skogsvårdslagen. Skogsutredningen har beskrivit modellen noga på sid 196

    Problemet är att samhället kräver mer hänsyn av små skogsägare än stora skogsägare. I praktiken krävs det mer hänsyn utan ersättning på små hyggen än stora. Det är inte rimligt. 

    Ny skogsutredning på gång? 

    Alla de här frågorna måste lösas. Nu verkar det som om regeringen tänker starta en ny skogsutredning. Enligt Altinget processas just nu på regeringskansliet ett 26-sidigt kommittédirektiv som föreslår lösningar på detta och på många andra konflikter kring dagens skogsbruk.  

    Under tiden kommer troligen avverkningar av skogar med höga naturvärden att fortsätta. Just de där skogarna som alla politiska partier var ense om att inte de skulle avverkas. Framtida generationer kommer nog undra varför. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.