Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Jesper Skalberg Karlsson (M) ”Vi tar inte rent vatten för givet”

  Samhället står inte väl rustat om en allvarlig kris skulle inträffa i dricksvattenförsörjningen, skriver Jesper Skalberg Karlsson (M) suppleant i Miljö-och jordbruksutskottet idag på Världsvattendagen.

  Rent vatten är något de flesta svenskar förväntar sig. Det gäller kranen hemma, för lantbrukaren och inom industrin. Men idag, på världsvattendagen, behöver vi påminna oss om att det friska och klara vattnet är inget vi kan ta för givet. Tvärtom finns flera utmaningar som måste adresseras för att vi ska kunna njuta av rent vatten även i framtiden.

  När Myndigheten för samhällets skydd och beredskap (MSB) nyligen släppte sin rapport om nationell riskbedömning var dricksvatten ett utpekat ämne. Myndigheten konstaterar att Sveriges förmåga att förebygga och hantera störningar i vattenförsörjningen behöver utvecklas.

  Det här är inte nytt. Riksrevisionen pekade redan 2008 på liknande slutsatser efter sin granskning: samhället står inte väl rustat om en allvarlig kris skulle inträffa i dricksvattenförsörjningen. Och det bekräftas av bland annat Livsmedelsverket. En granskning från 2014 visar att 3,4 miljoner svenskar får sitt vatten från täkter som är kontaminerade med PFAS – ämnen som vid långvarig exponering misstänks leda till negativa hälsoeffekter.

  För att kartlägga vidden av utmaningarna tillsatte Alliansregeringen år 2014 Dricksvattenutredningen. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 29 april i år, vilket vi ser fram emot.

  Men oavsett vad utredningen kommer till för slutsatser är det tydligt att vi behöver jobba mer med vattenfrågor. Det handlar om både förebyggande insatser och rening. Moderaterna har bland annat drivit på för att korta handläggningstiderna på Kemikalieinspektionen – så att äldre och farliga kemikalier kan fasas ut och nya skonsammare ämnen kan användas. Vi ser också positivt på en differentierad skatt på växtskyddsmedel för att säkra att de minst skadliga ämnena används i lantbruket.

  Detta är förslag som både gynnar miljön och de lantbrukare som tar ansvar. När det gäller rening av redan förorenat vatten ser vi positivt på de försöksverksamheter som pågår med algbaserad rening. Med mer forskning och utveckling på detta område kan vi vända flera utmaningar till möjligheter.

  Friskt och rent vatten är något de flesta förväntar sig. Det gäller i kranen hemma och det gäller för lantbrukarna som producerar våra livsmedel. För att detta ska fungera även i framtiden driver Moderaterna på för effektiv och kraftfull vattenpolitik. Det tjänar alla på.

  Jesper Skalberg Karlsson (M) Miljö- och jordbruksutskottet

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.