Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  ”Klimatkrisen är vuxnas ansvar, inte barnens”

  Foto: Annie Spratt

  ”I stad efter stad reser sig barn och unga upp – de som ännu inte får rösta i politiska val – för sin rätt till en värld utan katastrofala klimatförändringar. Greta Thunbergs initiativ, #FridaysForFuture, sprider sig som en löpeld. Vi står bakom alla dessa unga till 100 procent men samtidigt skär det i våra föräldrahjärtan och vi skäms”, skriver Frida Berry Eklund, talesperson för Föräldravrålet och Janine O’Keeffe, initiativtagare #parentsforfuture i en debattartikel idag på Supermiljöbloggen. 

  Klimatkrisen är vuxnas ansvar, inte barnens.

  Som föräldrar gör vi allt för att hålla våra barn friska, lyckliga och säkra. Vi försöker laga näringsriktig mat när vi kan, uppmuntrar till rörelse och vi spänner noga fast hjälmen när de ska ut och cykla. Men vissa faror är svåra att skydda sina barn mot, exempelvis klimatkrisens effekter.

  Många av oss gör det vi kan för att minska vår egen klimatpåverkan.

  Vi avstår flygresan på semestern och drömmer istället om familjecharter med tåg. Vi anstränger oss för att göra matsvinnet till en vettig vardagsmåltid istället. Vi lånar av kompisar och handlar second hand, återvinner, plastbantar, googlar klimatsmarta barnkalas och försöker så gott vi kan mellan förskolelämningar och hockeyträningar.

  Men vi vet att det inte räcker till.

  Vi behöver bli många fler som ställer om kompassen och aktivt minskar vårt avtryck på planeten.

  Frida Berry Eklund, talesperson Föräldravrålet

  En halvering av klimatavtrycket kan de flesta göra genom medvetna val. Att själv ta ansvar kan bidra till ökad livskvalitet, mer stolthet och till att bygga en ny samhällsnorm.

  Men det krävs också stora och modiga politiska beslut som gör det svårt för oss att göra fel. Inget mera småduttande, att byta ut ett styrmedel här mot ett annat där, det kommer inte att räcka på långa vägar.

  Genom att visa att det finns ett stort opinionstryck kan vi trycka på för en mer ambitiös klimatpolitik.
  Vi vet att klimatförändringarna redan i dag slår hårt mot de mest utsatta, barnen.

  Enligt Världshälsoorganisationen WHO drabbar 80 procent av de klimatrelaterade hälsoeffekterna barn under fem år. Fler och intensivare väderkatastrofer som översvämningar och torka drabbar de allra minsta först och värst.

  Luftföroreningar bedöms bli den vanligaste miljörelaterade orsaken till ökad barnadödlighet i världen år 2050 om inte kraftiga åtgärder vidtas för att minska utsläppen. Barn är särskilt utsatta, då de andas dubbelt så fort som vuxna och deras små kroppar har svårare att hantera mängden föroreningar de utsätts för.

  Allergier, astma och andra luftvägssjukdomar kommer att öka här i Sverige då pollensäsongen blir längre. Marknära ozon, rök från skogsbränder, värmeböljor och högre pollennivåer bidrar till att trigga barnastma.

  Janine O’Keeffe, initiativtagare #parentsforfuture

  Nyfödda barn är också särskilt känsliga för extrem hetta då de har svårare att reglera sin kroppstemperatur. Därmed har de högre risk att må dåligt vid hetta och att drabbas av värmeslag. Även vid våra svenska sommartemperaturer påverkas människor negativt.

  Statistik visar exempelvis att det rapporterades cirka 700 fler dödsfall än normalt i Sverige efter den extremvarma sommaren 2018.

  Det är också viktigt att beakta de psykologiska effekterna på barn som klimatförändringarna för med sig, exempelvis när de upplever skogsbränder på nära håll. I Sverige oroar sig också 80 procent av unga för hur klimatförändringarna kommer att påverka deras och världens framtid.

  Mot denna bakgrund är det tydligt att vi som vuxna, oavsett hur vi röstar när vi går till valurnorna, har ett moraliskt ansvar att agera kraftfullt för att minska riskerna för våra barn. För just nu är vi på väg att misslyckas med att ge våra barn en framtid värd namnet.

  Som förälder är ens naturliga instinkt att vilja skydda sitt barn mot allt ont.

  Klimatkrisen kommer att göra det svårare för oss att kunna göra just det.

  Därför är det viktigaste du kan göra som oroad förälder att påverka politiken genom att bidra till att bygga en stark opinion för klimatomställningen. Här är tre saker du kan göra direkt:

  1. Prata klimat med minst tre föräldrar som du inte berört ämnet med förut.

  2. Boka in den 15 mars i kalendern och delta i någon av klimatmanifestationerna som hålls över hela landet.

  3. Rösta i EU-valet den 26 maj och kryssa de kandidater som du tycker prioriterar klimatet.

  Låt oss bli hundratusentals som visar i handling och i ord att vi kräver krafttag från våra politiker, från vänster till höger. Det är vårt förbannade ansvar.

  Frida Berry Eklund, talesperson Föräldravrålet

  Janine O’Keeffe, initiativtagare #parentsforfuture

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!