Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Med tanke på det stora överflödet av plagg och prylar är second hand-trenden något att glädjas över. Om politikerna gör sitt kan vi på sikt göra andra hand till första hand – och kanske är det bra saker på gång, skriver Annie Croona i veckans krönika.

    KRÖNIKA Jag ska inte sticka under stol med att det är få saker på hållbarhetsfronten som gör mig hoppfull, men det finns faktiskt en ljuspunkt i allt mörker: second hand. 

    När jag som tonåring köpte begagnade kläder fick jag, på riktigt, höra att second hand var “äckligt” (vilket jag bemötte med motfrågan om det är äckligt att sova i begagnade lakan på hotell). Nu är det inte bara accepterat att köpa begagnat, utan rentav trendigt. 

    Nästan åtta av tio kan tänka sig att köpa julklapparna second hand, enligt en undersökning av Myrorna. I vår familj skippade vi helt de individuella julklapparna i år, och körde istället en paketlek – med enbart saker från Röda korset. Det kändes onekligen bättre än att fylla bordet med billiga saker som köpts i panik två dagar före jul.

    Nattade sitt barn vid fabrikens symaskin

    Med tanke på det överflöd av prylar och plagg som existerar är det en underdrift att kalla second hand-trenden för positiv. Självklart finns en risk för att second hand-inköp kompletterar och inte ersätter övrig shopping, men jag tror att utvecklingen på området har potential att få oss att på sikt handla allt mindre nyproducerat. 

    Några veckor innan jul kom dessutom ett reportage i DN om villkoren på Temus och Sheins fabriker. I en Sheinfabrik i Kina fick vi se hur en kvinna nattade sitt barn bredvid symaskinen för att sedan fortsätta producera billiga plagg. Dessa har för övrigt visat sig innehålla höga halter av miljögifter. 

    Det var knappast nya uppgifter att någon annan betalar priset för våra billiga plagg, men kanske hjälpte det ändå att vi nu fick se lidandet med egna ögon. Möjligtvis kan bilderna från fabriken få oss att stå emot när köpimpulsen uppstår. 

    Etik och hållbarhet behöver bli centralt

    Men ska man vara realistisk kommer folk ändå ha ett sug efter kläder och prylar. Jag tror verkligen att vi behöver ta itu med konsumtionshetsen och grotta i varför vi handlar mer än vi behöver, men på vägen dit behöver vi erbjuda alternativ till nyproduktionen. Och därför är jag glad över det som sker inom second hand-sfären just nu.

    I min hemstad, en småstad i Västergötland, har second hand tidigare varit begränsat till hjälporganisationers verksamheter: Röda korset, Pingstkyrkan. Det är otroliga verksamheter som i regel drivs av ideella krafter och där överskottet går till behövande. Men nu har utbudet breddats till butiker med lite mer finsorterat urval av kläder, där man också kan sälja på kommission. Det har lockat en helt ny kundkrets att handla begagnat.

    Som sagt: det finns så enormt mycket kläder och prylar. Allt vi behöver har redan producerats. Vi måste bara hitta sätt att sortera och distribuera dem. Och politiken behöver göra sitt både på produktions- och konsumtionssidan. 

    Producenterna behöver få skarpare krav på hållbarhet ur alla aspekter: produkterna ska vara etiskt tillverkade och hålla längre än ett par månader. Konsumenterna behöver incitament att välja second hand, eller ännu hellre: att vårda det som redan finns i garderoben. 

    Second hand: ett ljus i mörkret

    På tal om ljus i mörkret reagerade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på DN:s reportage om Shein och Temu genom att öppna för ett förbud för dessa aktörer. I en debattartikel i Dagens Industri skrev Pourmokhtari även att Liberalerna vill se sänkt moms på second hand. 

    Det är att gå i rätt riktning, tror jag, samtidigt som jag undrar hur svenska aktörer, som till exempel H&M, ska behandlas, och eventuella nya fast fashion-företag som lär ploppa upp om Temu och Shein portas. Det är dessutom högst oklart hur ett förbud mot enstaka kedjor skulle fungera i praktiken. Och ja, kanske är det rimligt att sänka momsen på begagnade varor – men varför höjde man momsen på reparationer 2023? 

    Kort sagt finns det mer att göra, men det är åtminstone positivt att allt fler inser att nästan allt finns second hand – vi behöver bara lite hjälp att hitta det. 

    Och även om Pourmokhtaris ord väger lätt är det åtminstone rimliga förslag, och ärligt talat: sådana är vi inte direkt bortskämda med på klimat- och miljöfronten. Nu återstår att se om de blir verklighet, men tills dess: välj andra hand i första hand!

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.