Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Krönika

  Annie Croona: Systemförändringar kommer inte utan individförändringar 

  Har vi blandat ihop begreppen? Det tycks råda en förvirring kring vad individförändringar och systemförändringar innebär, eller kanske framför allt hur de samspelar. Vi kan inte gå och vänta på att politikerna ska ställa om – vi måste kräva det av dem, skriver Annie Croona, SMB:s nya krönikör.

  KRÖNIKA. “Jag tror inte på individförändringar, jag tror på systemförändringar.” 

  Du känner säkert igen resonemanget och kanske har du själv sagt något liknande. Inga konstigheter egentligen: systemförändringar är alldeles nödvändiga för att bekämpa klimatkrisen. 

  Men möjligen har vi blandat ihop begreppen. Kanske för att någon tjänar på att vi missförstår, kanske för att det är en försvarsmekanism, ett rättfärdigande av status quo. 

  Helheten är summan av många små enheter

  Det är lätt att trampa snett. Se bara på påståendet “det spelar ingen roll vad Sverige gör, det är viktigare att Kina minskar sina utsläpp” (vilket en stor del av svenskarna instämmer i). 

  Vid första anblick är det såklart mer effektfullt om Kinas utsläpp minskar än om Sveriges utsläpp gör det.  Men det är inte så enkelt. 

  För det första är Kinas utsläpp inte frikopplade från vår konsumtion. Det vore orättvist att lägga all skuld på länder vars klimatpåverkan till stor del drivs på av vår livsstil. 

  För det andra är helheten, trots allt, inget annat än summan av alla små enheter. Globala utsläppsminskningar är resultatet av alla länders utsläppsminskningar. Alla sektorers, alla företags, alla människors.

  Väldigt många enstaka flygresor

  “Det kommer ändå inte att räcka att jag slutar flyga.” 

  Ännu ett vanligt påstående, tillika ett populärt argument för att rättfärdiga uteblivna individuella förändringar. Stämmer det? Både ja och nej. 

  Det är förstås sant att planetens framtid inte avgörs av just din enstaka flygresa. Å andra sidan genomförs just nu väldigt, väldigt många enstaka flygresor av personer som menar att just den här resan inte spelar någon roll.

  Jag är en stark förespråkare för systemförändringar. Något annat vore naivt: vi behöver helt enkelt hjälp. Så ofta jag får chansen trycker jag på det och föreslår sådant som kan bidra till en ambitiös och bred klimatomställning.

  Det kan handla om att bygga ut och subventionera kollektivtrafiken, förbjuda privatflygplan eller att se till att det är enklare och billigare att reparera, hyra och dela än att slänga och köpa nytt. 

  Men om man vill ha allt det där kan man inte förlita sig på politikerna. 

  Väljarna leder politikerna

  När jag intervjuade ekonomijournalisten Ulrike Herrmann, författare till boken Kapitalismens slut, sa hon en sak som fastnade: att begreppet ledare egentligen är helt missvisande. 

  Politikerna leder inte väljarna, även om det är så man vill att det ska vara. Det är väljarna som leder politikerna. Det är alldeles uppenbart när man tittar på svensk politik just nu. 

  Vad är egentligen individansvar? Jag hävdar att vi inte kommer att se några systemförändringar förrän tillräckligt många individer kräver det. 

  Om individerna inte tycker att flygresorna spelar någon roll får vi inga politiska förslag som syftar till att minska flygandet. Om individerna fortsätter att köpa enorma mängder billiga plagg och prylar kommer inga politiker försöka motverka slit- och slängsamhället. 

  Politiker vill vinna val

  Det är förstås bekvämt att intala sig själv att man är liten och obetydlig för att med gott samvete leva det liv man vant sig vid. Det är mänskligt, och på sätt och vis sant. 

  Men din röst är värd precis lika mycket som alla andras. Om tillräckligt många väljare inser allvaret och kräver förändring måste systemförändringarna komma. 

  Det ena utesluter alltså inte det andra. Individförändringar driver systemförändringar. Vi kan inte gå runt och vänta på det senare. 

  För (de flesta) politiker tror inte på flygskam och de tror inte på systemförändringar. De tror på att snärja röster och vinna val.


  Annie Croona är ny bland SMB-krönikörerna. Hon är skribent på Supermiljöbloggen samt Politisk redaktör på Dagens ETC. Hon har tidigare innehaft rollen som redaktör på SMB.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.