Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt Krönika

  Annie Croona: Tänk om politikerna kunde tävla om att vara bäst för klimatet

  Det är hög tid att brygga glappen mellan väljarnas vilja, politikernas ambitionsnivå och vad planeten behöver. Första steget är att EU-valet blir ett framgångsval för klimatet. Tänk om politikerna kunde tävla om att vara bäst för klimatet, skriver SMB:s krönikör Annie Croona i veckans inspel.

  Krönika I dag är det val till Europaparlamentet. Om några timmar vet vi om resultatet blir en vinst för högerextrema krafter, eller en vinst för klimatet.

  Sverigedemokraterna har gjort sitt yttersta för att få valet att inte handla om klimatet. I stället har de lanserat en valkampanj som handlar om att bygga murar. I EU-parlamentet har de varit klart sämst för klimatet och miljön av alla svenska partier 2019–2014, visar Naturskyddsföreningens analys

  Men även andra partier har visat imponerande lite engagemang för såväl klimat som miljö. Tittar man på till exempel Kristdemokraternas och Moderaternas kommunikation är det svårt att tro att klimatkrisen ens existerar, än mindre att kampen mot klimatförändringarna är svenskarnas viktigaste valfråga

  I fjol träffades konservativa partiers högsta ledare på ett möte i Bryssel. En av dem var Ulf Kristersson, statsminister och partiledare för Moderaterna. Där enades man om följande: ett totalstopp för ny miljölagstiftning. EPP är EU-parlamentets största grupp och där ingår inte bara Moderaterna, utan också Kristdemokraterna.

  Årets val präglas inte bara av ett enormt glapp, utan två. Föreställ dig tre punkter på ett papper. 

  En punkt, placerad längst till vänster, är vad politikerna vill. Nästa punkt ligger till höger om politikernas ambitioner och motsvarar befolkningens, väljarnas, vilja. Och längst till höger: vad vi faktiskt behöver göra. Planetens vilja. 

  Det är inget mindre än ett enormt svek att politikerna inte ser det som sin främsta uppgift att överbrygga de där glappen. Ingen fråga har varit viktigare, inga potentiella konsekvenser har varit mer förödande. 

  Men politikerna gömmer sig bakom “folklig acceptans”, trots att politiken inte är i närheten av vad väljarna önskar, och trots att det väljarna önskar inte är tillräckligt. Vi behöver politiska ledare, inte politiska spelare. 

  För att det ska ske måste partierna sluta låtsas som om förändringen är oundviklig. De måste sluta göra en politisk poäng när andra, mer klimatambitiösa partier är ärliga och försöker leda vägen.

  Men i dag är det beteendet närmast standard. När till exempel Miljöpartiet presenterar fullt rimliga klimatreformer passar andra partier – till och med Socialdemokraterna nu för tiden – på att påpeka: “Sådana är uppoffringar minsann inte nödvändiga, de slipper ni om ni röstar med oss”.

  Det är som sagt en annan fråga som, helt enligt ytterhögerns plan, tar fokus från klimatet: invandring. Det är ifrågasatt asylrätt, det är fler utvisningar, det är tuffare straff, och förslagen presenteras inte sällan med en rasistisk underton. 

  Ironiskt nog är det här en fråga där varje förslag tycks trigga partierna att bli lite mer främlingsfientliga, som om det vore en tävling om vem som kan vara mest nationalist. Det är oundvikligt att dra paralleller till klimatet, där en helt annan ordning tycks råda. Varför tävlar partierna om att vara främlingsfientliga, men inte om att rädda planeten?

  Klimatet är inte en fråga som andra. Ja, klimatomställningen kommer att innebära förändringar. Nej, den kommer inte alltid vara rolig eller enkel. Men den är nödvändig. Ju längre vi väntar, desto jobbigare blir det. 

  Vi måste komma förbi den puckeln, den där vi står och gnabbas nu: där politiker i stället för att berätta för väljarna hur det nya livet ska se ut, och presentera politik därefter, slåss om att vara så medgörliga som möjligt. Trots att väljarna vill mer än det politikerna levererar just nu. 

  I dag är det EU-val. Låt inte högerextrema krafter göra det till ett val om att bygga murar. Låt det bli ett val om klimatet, låt det bli ett framgångsval för klimatet. Kanske är det vårt sista val där ordet framgång fortfarande finns på kartan. Snart handlar det bara om överlevnad. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.