Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Louise König, Coop: Kom igen – nu klår vi danskarna på ekologiskt!

  Vi har länge sett att efterfrågan på ekologisk mat är stor och trenden är att den fortsätter att öka. Under förra året ökade försäljningen i Sverige med hela 13 procent. Tyvärr är varken tillgången eller priset på ekologiskt i Sverige det man skulle kunna önska sig, inte minst om man sneglar på våra grannar i Danmark.
  Hela 37 procent av Coops 3,4 miljoner medlemmar uppger att de vill veta vad riksdagspartierna gör för att öka tillgången på ekologisk mat. Och 40 procent av Coops medlemmar uppger att information om partiernas position i frågan om ekologisk mat kan påverka hur de röstar i höstens riksdagsval.
  Eftersom merparten av alla partier är mycket vaga i frågan, har vi på Coop dragit igång kampanjen Ekolöftet – där vi kräver mål och planer från alla Sveriges riksdagspartier för hur vi ska få fart på eko i Sverige. Med tanke på att merparten av partierna har haft en låg profil i frågan är jag glatt överraskad över att samtliga Sveriges riksdagspartier har avgett sina Ekolöften på bara en vecka!
  Vi vet också att efterfrågan är särskilt stor på svenska ekologiska varor, här är det inte bara priset som är en begränsning utan även tillgången. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många ekologiska jordbruk i Sverige.
  Anledningen till det är bland annat att svenska bönder får allt mindre stöd för att ställa om. Reglerna för ekologisk produktion förändras ofta, vilket skapar en osäkerhet som gör att färre vågar ta steget. Under 2014 är det inte möjligt för lantbrukare att lägga om och få miljöersättning för ekologisk produktion inom landsbygdsprogrammet. Det behövs en långsiktig politik i kombination med rådgivning för de som vill gå från konventionellt till ekologiskt jordbruk. Kostnaden som en omställning innebär bör dessutom subventioneras för att stimulera fler att bli ekobönder. Coop sänker priserna på ekologiskt i butik med Veckans Eko. Men vad gör politikerna? Alldeles för lite.
  Titta på våra grannar Danmark. De har högst ekoförsäljning i världen och konsumerar nästan dubbelt så mycket ekologiskt som oss. Varför? Till stor del för att Danmark har en ambitiösare politik – som ger lägre priser på ekologiskt samt ett större utbud i butik. Oavsett politisk färg har danska regeringar sedan länge sett det ekologiska jordbruket som en spjutspets. I Sverige gör vi tvärt om och stimulerar först och främst det konventionella jordbruket.
  Alla måste dra sitt strå till stacken, konsumenterna måste fortsätta att köpa mer ekologiskt, handlarna måste se till att det finns ett bra utbud och våra riksdagspolitiker måste driva en politik som resulterar i mer eko. De måste satsa på forskning med riktade medel för ekologisk produktion, ge stöd till innovation av produktionsteknik, satsa på export av ekologiska varor, finansiera en svensk ekologisk branschorganisation som kan ge utbildnings- och rådgivningsverksamhet och de måste givetvis göra det bra och lönsamt för lantbrukarna att producera ekologisk mat.
  Vi tänker fortsätta att jobba för att sätta press på politikerna och påminna dem om hur viktig konsumenterna tycker att ekofrågan är. Jag är mycket glad över att Ekolöftet har gått så bra och att alla partier faktiskt har gett löften kring hur de ska stimulera eko. Däremot hade man kunnat önska mer konkreta mål och planer för hur de ska stimulera ekologiskt, så att det inte bara blir tomma ord. Tyvärr kändes det som om flera också lade över ansvaret enbart på konsumenterna, medan andra pratade närodlat, miljövänligt och hållbart istället för ekologiskt. Det ska bli väldigt spännande att se hur partierna tar vidare det här i sina valmanifest. Oavsett – hoppas nu bara att politikerna lyssnar på sina väljare och att frågan sätts på den politiska agendan så att saker börjar hända. Då kanske vi till och med spöar danskarna!
  Louise König, hållbarhetschef på Coop
  Fotnot: Se riksdagspartiernas löften på www.coop.se/ekoloftet

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!