Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Regeringen har presenterat sin klimathandlingsplan. Vad fick vi? Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utlovade en utredning och energi- och näringsminister Ebba Busch beskrev den egna politik som en illusion, skriver Markus Larsson vid KTH i en debattartikel.

  DEBATT. På torsdagens (12/21) presskonferens presenterades till sist regeringens klimathandlingsplan. På scenen stod statsminister Ulf Kristersson (M), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Martin Kinnunen (SD).

  Återkommande under pressträffen uttrycktes att den tidigare regeringen hade hyst allt för stor tilltro till reduktionsplikten. Ulf Kristersson var först ut med att kritisera tidigare förd politik (7:26 minuter in i sändningen). ”Vi har bytt ut den ensidiga svenska synen på enbart reduktionsplikt som det svenska verktyget för att klara av svenska klimatmål. Nu behövs mer.”

  Det är som att regeringen, genom Pourmokhtari, glömt bort att den inom ramen för FN:s klimatkonvention tidigare i höst rapporterat in över 80 styrmedel och andra klimatinsatser.

  Vad ”mer” är det då som regeringen utlovar? TT:s reporter frågade just det (52:40 minuter in i sändningen): ”I den här klimathandlingsplanen, vad är det stora nya förslaget som gör att vi når 2030-målen och som ska kompensera för reduktionsplikten?”

  Romina Pourmokhtari svarade:

  Det är inte så att finns en ny hård magisk lösning som gör att Sveriges klimatproblem är löst. Vi kommer inte att jobba på det sättet. Varför kommer vi inte göra det? För att forskningen tydligt visar att det är en bred palett av flera åtgärder som gör att man på ett hållbart och rättvist sätt lyckas med en omställning. […] Det nya stora skulle jag inte kalla det, men det nya ordentliga, genomgående det är en utredning för nya nationella ekonomiska styrmedel.

  Nu ni! Nu blir det drag under galoscherna. En utredning!

  Regeringen övertygar inte

  Ebba Busch satte kanske bäst ord på vad regeringen ser framför sig. Hon beskrev det hela som en illusion, eller ett trolleritrick. 46 minuter in i presskonferensen uttryckte hon det som att ”vi behöver alltså göra om det reptricket” när hon talade om ”vikten av energipolitiken för klimatpolitiken”. 

  Klart står att regeringen inte lyckades övertyga om att de har en plan som kommer att leda till snabba och kraftiga utsläppsminskningar. Minskningar som både krävs och förväntas av Sverige. 

  Dagens Nyheters Susanne Nyström kommenterar klimathandlingsplanen och pressträffen: ”Gränsen borde vara nådd för hur usel klimatpolitik Liberalerna och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kan acceptera.”

  Om Klimatministern, som Annie Croona föreslår i Dagens ETC, borde säga upp sig låter jag vara osagt. Att ambitionen i Sveriges klimatarbete behöver växlas upp står dock efter dagens pressträff klart, med all önskvärd tydlighet.

  Markus Larsson
  Ekonomie doktor verksam vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid KTH


  Det här är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens egna. För att skicka in en debattartikel, mejla kontakt@supermiljobloggen.se och bifoga text, profilbild och din titel.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.