Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Martin Hultman: Öppet brev till Sveriges klimat- och miljöminister

  DEBATTARTIKEL. Det finns fortfarande chans att ta ansvar och lyssna på forskningen. Det är ju egentligen inte du som är problemet, utan desinformation från SD – och att övriga partier accepterar den. Forskaren Martin Hultman skriver ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

  Kära Romina Pourmokhtari,

  Jag förstår att du dragit dig tillbaka de senaste veckorna. Du som EU-förkämpe och antirasist har ju några veckor på dig tvinga högernationalisterna till att gå med på en svensk klimatpolitik som är i linje med lagstiftningen FitFor55, en lagstiftning som Sverigedemokraterana vägrar erkänna fundamentet till.

  Det måste vara tidskrävande. Om inte ditt departement fixar en trovärdig plan innan den 30 juni kommer EU kunna bötfälla Sverige och det vill ju inte du, eller hur?

  De senaste veckorna har det också blivit allt tydligare att du Pourmokhtari har blivit trollad av dina värsta motståndare, dom du satt röda linjer mot.

  Inom forskningen har vi kunnat förklara hur SD:s högerradikala propagandacentral drog undan mattan för dig redan innan du tillträdde. Dom sprider desinformation om klimatforskning.

  Under åren som gått har de dessutom fått dig falskeligen att tro att den stora massan i Sverige inte vill ha verkningsfull klimatpolitik. Det är i själva verket bara en minoritet på 23 procent (trollsvansen) som är emot en politik i linje med EU-lagstiftningen.

  Nu efter TV4:s avslöjanden, när alla förstår att det är SD:s trollfabrik som skapar problem för dig, då finns ju chansen för dig att sätta ner foten, hålla gränsen mot klimatförnekarna (som Johan Pehrson framhöll i sitt tal vid partikongressen förra året och Mats Persson sa var nödvändigt för universiteten) och dessutom komma ut som ett offer för omständigheterna.

  Det är ju inte du, Pourmokhtari, som är problemet, det är SD:s desinformation. Ditt parti Liberalerna ser ut att vara för veka i sin hantering – det verkar räcka med lite tjafs – men du, som en del i den nya generationen, kan fortfarande göra skillnad.

  De liberala riksdagsmandaten ger ju er faktiskt makt. På riktigt. Du kan vara den vuxne i rummet som lämnar Tidölaget för att ta nästa steg i karriären. 

  Dörren till journalisterna och forskarna är fortfarande öppen om du säger ifrån ordentligt. Det finns tid att skapa ett eftermäle som kan göra dig till Liberalernas fyrbåk och den nya generationens ledare.

  Men dörren stängs fort. EU behöver snart ha en lagstiftning på bordet. Acceptansen av trollfabrikerna kan göra att Liberalerna blir helt utan mandat i EU-valet. Kvar finns möjligheten att använda makten liberalerna har – vilket val gör du, Pourmokhtari?

  Med vänliga hälsningar, 

  Martin Hultman
  Docent vid Chalmers tekniska högskola och ledare av Center for Studies of Climate Change Denial


  Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte SMB som står för åsikterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.