Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mattias Goldmann, Fores: Öppet brev till Vattenfalls nye VD Magnus Hall

  Foto: Fores

  Käre Magnus!
  Grattis till jobbet som ny vd för Vattenfall, som du ju nyligen tillträtt. Du har tagit ledningen för Sveriges tredje största företag, med omsättning på 170 miljarder kronor. Du tar också det slutliga ansvaret för en klimatpåverkan som är dubbelt så stor som hela Sveriges, med ambitioner att öppna fem nya kolgruvor vars samlade utsläpp är 24 gånger högre än Sveriges nuvarande samlade utsläpp.
  Innan du tackade ja till uppdraget, gjorde du säkert som jag när jag bytte jobb. Du googlade din nya arbetsgivare för att skapa dig en bättre bild av verksamheten. Du kände förstås väl till Vattenfall – det gör vi ju alla – men det var först när du googlade som du insåg vilken härlig utmaning det innebär att ta över ledningen för bolaget.
  ”Vattenfail” har 3 930 träffar. Vattenfall och ”dubbelmoral” ger 86 300 träffar. Vattenfall i kombination med ”miljöbov” får 11 300, medan kombinationen med ”miljöhjälte” bara ger artiklar där er tidigare vd Lars G Josefsson själv gett sig detta epitet. Tyvärr hittar jag inte klippet där Al Gore jämför Vattenfalls lättsinniga hantering av klimatfrågan med att inte bara spela rysk roulette, utan insistera på att stoppa in alltfler kulor i magasinet – och hålla mynningen rätt mot tinningen på sitt egna barn. Be din nya kommunikationsavdelning att ta fram det; det är lärorikt att se!
  Jag tror faktiskt att din nya infostab skäms lite grann över verksamheten; när Vattenfall presenteras på webben finns inte ett ord och ingen enda bild om kolkraften trots att den står för en så stor del av verksamheten (http://corporate.vattenfall.se/om-oss/ om du mot förmodan inte kollat). Gräver vi lite djupare hittar vi dock skrivningar som ”Kol är en hörnsten i det europeiska energisystemet eftersom det är ekonomiskt attraktivt och bidrar till en stabil och säker elproduktion”.
  Kanske måste man skriva så när man driver flera egna gruvor och 16 stora kolkraftverk, som står för nästan hälften av el- och värmeproduktionen, och som över sin livstid står för 24 gånger större klimatpåverkande utsläpp än hela Sveriges årliga utsläpp. Men jag tänker mig att du också måste ha skakat på huvudet när du läste det. För hur kan det vara ekonomiskt attraktivt att satsa på något som Sveriges regering, EU och världen som helhet är så rörande enig om att vi ska fasa ut? Ska vi klara tvågradersmålet, som världens samlade regeringschefer ju beslutat, måste huvuddelen av kolet ligga kvar i backen – att då nu starta nya kolgruvor känns ju inte särskilt framtidssäkrat, eller hur? Det uttryckte ju också Vattenfalls ägare regeringen väldigt tydligt i samband med bolagsstämman; ”Tillgångar med höga utsläpp av koldioxid riskerar att bli värdelösa”. Att det verkar stämma vet vi ju; tillgångarna i framför allt Nuon skrevs ned med 30 miljarder och var avgörande för Vattenfalls katastrofresultat förra året (13 miljarder, men det vet du redan).
  Förvisso investerar Vattenfall 24 miljarder i förnybar energi fram till 2018 – men satsningen på kol och gas är drygt 50 procent större. I alla fall som det ser ut nu. Men jag tror på dig, Magnus. För jag har kollat vad du gjort. När du, tills alldeles nyligen, var vd för skogsbolaget Holmen fick ni förvisso – som de flesta skogsbolag – kritik från delar av miljörörelsen för bristande naturskydd. Men ni var också en av de aktörer som tydligast slagit fast hur lönsamt det är att byta från fossilt till förnybart. Inte bara för samhället och på lång sikt, utan också strikt företagsmässigt och redan i det bokslut otåliga aktieägare tittar i. Jag läser på er webbplats att ”Koncernens åtgärder för att minska användningen av fossila bränslen och därmed utsläppen av koldioxid har gjort det möjligt att sälja utsläppsrätter. Det redovisade resultatet varierar över åren. Resultatet 2013 blev 32 Mkr.” Därtill har ni ju, vilket nog inte så många vet om, tjänat pengar på att producera förnybar el sedan det blev lagligt för er år 2003. 2013 gav det 285 Mkr i intäkter. Mer lär det bli – nu anläggs vindkraftparker på koncernens marker. ”Holmen ser positivt på de initiativ som tagits för att bemästra klimatproblemen, men Holmens ambitioner på klimat- och energiområdet går dock längre”, skriver man på sin webb – och inte för att man vill vara världssamvete, utan för att det är lönsamt.
  Du kommer inom kort att kunna inviga nya vindkraftverk som dina företrädare beslutat om. Det finns också fina solcellssatsningar, spännande försök med vågkraft och viktiga laddplatser för elbilar. Dessa satsningar är förvisso sammantaget långt mindre än vad Vattenfall satsar på kolet och fossilgasen. Men se dem som en plattform, en möjlighet att kommunicera din nya vision, att det förnybara kommer att växa under ditt ledarskap och att investeringarna i fossilt minska.
  Jag hoppas du får en förtroendefull relation med din kommunikationsstab, det är viktigt för varje vd. Men låt oss vara ärliga – de är inte världsbäst på klimatfrågan, helt enkelt för att de tvingats fokusera på kolet och fossilgasen som Vattenfall satsat mer på. Jag vet också en och annan duktig medarbetare som lämnat Vattenfall för att man varit för kritisk mot bolagets inriktning. Så jag, som gammal pr-konsult i energibranschen, skickar med fem stolpar för ditt linjetal, som jag ser fram emot att höra:

  • Vattenfall ska inte längre svika sin ägare folket. Ägarens krav på 20 procent minskad klimatpåverkan till år 2020 ska nås och överträffas i förtid.
  • Vattenfall ska inte längre vara en ekonomisk börda för sina ägare utan leverera en årlig avkastning på minst fem procent – samma nivå som en genomsnittlig ekonomisk förening för vindkraft.
  • Vattenfall ska inte gå klimatskeptikernas ärenden. Alla skrivningar och uttalanden om hur bra det är med fossila bränslen tillhör det förflutna.
  • Vattenfall följer politiskt fattade beslut, inklusive Sveriges och EU:s klimatpolitik som slår fast att tvågradersmålet ska nås, vilket kräver en närmast koldioxidfri energisektor till 2050, enligt EU:s färdplan. Detta innebär att förnybart blir billigare och fossilt dyrare – så en satsning på nya gruvor för brunkol är ett ekonomiskt vågspel vi avstår ifrån.
  • Vattenfall tror på marknadsekonomin, inklusive utsläppshandeln som ger likartade spelregler för alla aktörer på el- och energimarknaden. Vi uppmanar politikerna att säkerställa ett rimligt pris på koldioxid, för att underlätta omställningen. Detta är särskilt viktigt när nu kolet blir allt billigare i takt med att det konkurreras ut av renare källor på alltfler marknader.

  På Fores jobbar vi mycket med klimatfrågan utifrån ett näringslivsperspektiv och är till envar tid redo att bistå er i den viktiga omställningen du har framför dig. Vi jobbar också med helt andra frågor, som det digitala samhället, där vi just nu diskuterar i vad mån man ska ha rätt att på nätet radera sådant ur sin historik som man tycker är pinsamt och som inte längre känns relevant. Jag kan förstå om ni på Vattenfall vill göra rent bord med mycket av de gångna årens både ekonomiskt och miljömässigt minst sagt tveksamma satsningar och uttalanden, men jag ber dig ändå om att låta allt finnas kvar till allmän beskådan. Den omställning av Vattenfall som jag är övertygad om att du kommer att genomföra förtjänar nämligen att kunna granskas i detalj – före och efter ditt tillträde som vd. Inte bara för oss – ägarna – utan också för alla andra energibolag runt om i världen, som kanske inte har lika stora utsläpp eller en lika koltung energimix som Vattenfall, men som också de har mycket att förbättra. Det behövs förebilder i omställningsarbetet och klimatnyttan av Vattenfalls omställning mångfaldigas när andra tar efter.
  Du kanske tycker att jag smörar för dig. Icke. Jag är genuint övertygad om att ”Vattenfail” från och med nu bara är en historisk beteckning och att arbetet med att skapa ett ledande energibolag vi alla kan vara stolta över nu tar fart. Det är för olönsamt och klimatmässigt orimligt att inte göra det. Lycka till!
  Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores
  PS: Vi är nästan grannar i Solna, bjuder du på kaffe så tar jag med bullar!
  __
  Texten är ursprungligen publicerad i Bästa boken om Sveriges sämsta idé (Pärspektiv förlag)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra