Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nu gäller det – kommer EU få en skarp klimatlag?

  Foto: Fredrik Hjerling / Miljöpartiet

  Nu har EU chansen att klubba en klimatlag som skulle innebära tydliga utsläppsminskningar i linje med Parisavtalet. Men samtidigt finns risken att vi får en urvattnad papperstiger med fina ord men inte lika fint innehåll. EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) skriver på SMB Debatt inför den avgörande omröstningen i EU-parlamentet och uppmanar de svenska parlamentarikerna att rösta för en så skarp klimatlag som möjligt.

  Ska EU minska sina utsläpp med 55, 60, 65 eller till och med mer än 65 procent till 2030? Ska målet om klimatneutralitet till 2050 gälla hela unionen eller även varje medlemsstat var för sig? Det är några av de frågor som avgörs när EU-parlamentet nu går till omröstning kring den omdebatterade klimatlagen. 

  Klimatlagen innebär både att EU kan sätta de mål som krävs för att klara sin del av Parisavtalet, och att unionen får verktyg för att följa upp, granska och påverka att även medlemsstaterna var för sig tar sin del av ansvaret för kommande generationer. Lagen handlar alltså både om mål och om verktyg. Både om riktning och om styrning. 

  Men politiker i andra partigrupper fokuserar närmast ensidigt på målen och särskilt det höjda klimatmålet till 2030. De är däremot mindre benägna att prata om de andra delarna av klimatlagen. Det är tydligen lättare att ställa sig bakom ambitiösa målsättningar än att ställa upp på den politik som skulle krävas för att verkligen nå dessa målsättningar. 

  En klimatlag med ambitiösa skrivningar men utan muskler riskerar att bli en papperstiger. Jag kommer aldrig acceptera att klimatpolitiken förpassas till att vara något som samlar damm i en byrålåda. Det är oroväckande att svenska kollegor i andra partigrupper inte är lika beslutssamma. Omröstningen i EU-parlamentet nu i oktober handlar inte bara om procentsatser. Vi har chans att i grunden påverka klimatpolitiken i hela Europa. 

  Med EU som plattform kan vi driva på klimatpolitiken inte minst i länder som Polen och Ungern vars engagemang för vår tids ödesfråga varit minst sagt begränsat. Men i så fall måste kommissionens rekommendationer vara bindande för medlemsstaterna, och inte bara lös rådgivning som medlemsstaterna i praktiken kan välja att helt strunta i. Därför är det även avgörande med klimatlagens regler om färdplaner för varje samhällssektor som dessutom är bindande för medlemsstaterna. Utsläppsmålen ska inte bara formuleras på EU-nivå, utan för alla medlemsstater. 

  En fråga som diskuterats en del i närtid är CCS, carbon capture and storage. Detta innebär att binda och lagra koldioxid inte bara genom naturliga kolsänkor som skog och våtmarker, utan genom teknik. Teknik som tyvärr mer handlar om förhoppningar än om verklighet här och nu. Kommissionen vill att minusutsläppen ska räknas in i klimatmålet till 2050. Med den logiken behöver vi inte minska våra utsläpp lika mycket, eftersom att vi i framtiden kommer plocka bort den koldioxid vi nu släppt ut ur atmosfären. Eller i klartext: En frisedel att fortsätta släppa ut som vanligt. 

  Tyvärr verkar både kommissionen och en majoritet i parlamentet sätta överdriven tilltro till CCS-tekniken. Varje kilo koldioxid som binds eller sugs ut ur atmosfären är välkommet och oerhört viktigt, men vi kan inte sätta för stora förhoppningar till teknik som fortfarande inte är beprövad på storskalig nivå. Klimatkrisen är alltför akut för det. Att suga ut koldioxid ur atmosfären i framtiden vore viktigt. Men att minska utsläppen så mycket som möjligt nu, är ännu viktigare. Om CCS-tekniken blir en ursäkt för att inte göra det, riskerar den i värsta fall att göra mer skada än nytta. 

  Jag kommer aldrig att släppa den här frågan. Europaparlamentet utlyste i slutet av förra året ut ett “klimatnödläge”, och då måste vi agera efter det.. Då måste utsläppen minska varje år redan nu, EU sätta ett klimatmål om minst 65 procents utsläppsminskning till 2030 och EU få verktyg att agera om medlemsstater inte följer klimatmålen eller för en politik som inte är i linje med Parisavtalet. Därför vill jag också uppmana mina svenska kollegor i EU-parlamentet i alla partigrupper att rösta för en så ansvarstagande klimatlag som möjligt. 

  Det är inte säkert att vi får en till chans. 

  Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker


  Det här är en debattartikel publicerad på SMB:s opinionsida. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra