Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Olivia Linander, 350.org: ”Var med och gör historia av kol, olja och gas 13-14 februari!”

  Cyklister som omringar politiska högkvarter, paddlare med stora banderoller, barnkörer som sjunger om en fossilfri framtid, flashmobs inne på bankkontor, demonstranter på symboliska torg, människoformationer som stavar orden “fossil fuels = history” och “renewables = future”… Det är bara några av de saker jag ser fram emot inför klimatåret 2015, som inleds med buller och bång om en månad i och med Global Divestment Day den 13-14 februari.

  2014 var ett tufft år för fossilbolagen, men 2015 kommer bli tuffare. Inte nog med att USA och Kina lyfte klimatfrågan till nya höjder i en överenskommelse, att solceller och andra alternativ blir allt mer konkurrenskraftiga och att Barack Obama nyligen lovade lägga sitt veto mot ett av fossilindustrins mest ödesdigra projekt (Keystone XL Pipeline). Den globala divesterings-rörelsen växer också snabbare än någonsin.

  För om det är fel att förstöra klimatet, då är det också fel att tjäna pengar på klimatförstörande verksamhet. Tillsammans uppmanar vi – människor över hela världen – därför våra städer, universitet, banker och kyrkor att börja klippa banden till fossilindustrin genom att divestera ur världens 200 största fossilbolag, det vill säga att göra sig av med aktier och fonder med innehav i dessa bolag.

  I september 2014 gick närmare en halv miljon människor samman för klimatet i “People’s Climate Mobilisation”, med sammanlagt 2 646 evenemang registrerade i 162 länder. Tillsammans kommer vi bygga vidare på detta momentum den 13-14 februari under en global aktionsdag där vi uppmanar till divestering ur fossilindustrin. Alla som vill kan redan i dag registrera sig på hemsidan för att anordna eller delta i ett evenemang på hemmaplan – det kan vara allt från en färgsprakande demonstration till en mysig ljusmanifestation, eller något helt annat!

  bild 1

  Fossilindustrin är en stormrik bransch som länge tillåtits sätta tonen i politiska sammanhang. Deras inflytande har övertygat många om att jobben i deras bransch är oersättliga och att förnybar energi inte kan utgöra en lösning för de många människor som behöver tillgång till billig energi. I många delar av världen har de rentav övertygat makthavarna om att klimatkrisen kanske inte är en så viktig fråga trots allt…

  Den 13-14 februari kommer vi att resa oss tillsammans för att markera att vi håller på att sätta punkt för deras kapitel i historien. Genom att fortsätta lossa det tidigare så stenhårda grepp fossilbolagen haft om klimatpolitiken kan vi bana väg för berättelserna om en bättre framtid. Vi är många som drömmer om ett helt annat samhälle – och som vet att ett förnybart och rättvist samhälle är fullt möjligt. Vad väntar vi på?

  Var med och visa världens makthavare att fossilindustrin tillhör historien, och att förnybart är framtiden! Vi ses på Global Divestment Day.

  Olivia Linander, kampanjsamordnare Fossil Free Sverige, 350.org

  ___

  Var med: http://gofossilfree.org/se/global-divestment-day/

  För dig i Stockholm med omnejd: http://act.350.org/event/gdd/9879

  Läs mer: Handbok för kreativa aktioner (pdf)

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra