Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  “Vansinne att bygga ut Arlanda”

  Foto: Jessica Segerberg

  Socialdemokraterna i Region Stockholm och i regeringen arbetar för att bygga ut Arlanda. Ett av skälen som anges är att det då är möjligt att lägga ner Bromma flygplats. Men utsläppen som flyget medför måste drastiskt minska. Därför måste Bromma flygplats läggas ner utan att Arlanda samtidigt byggs ut. En rödgrön regering borde begripa det, skriver Rikard Warlenius, Vänsterpartiet Stockholms stad.

  Stockholm har i princip varit utan snö i vinter. SMHI beskriver januari som en extremt mild månad över hela landet med många nya temperaturrekord. I Oskarshamn var det i mitten av januari så varmt som 12,1 grader, vilket är en av de högsta januaritemperaturer som någonsin uppmätts i Sverige. Varningssignalerna kan inte vara tydligare, utöver det den samlade vetenskapen säger oss. 

  Utsläppen som flyget medför kan inte fortsätta ligga på de nivåer de gör. Flyget står för 4-5% av de globala utsläppen och svenskarna flyger 5-7 gånger mer än den globala genomsnittsmedborgaren. Lyckligtvis minskade flyget något under förra året, men långt ifrån tillräckligt. I ljuset av detta är det mycket oroväckande att våra styrande Socialdemokratiska politiker vill bygga ut landets största flygplats. 

  Bland annat menar det socialdemokratiska oppositionsrådet i Region Stockholm att flygplatsen behöver byggas ut för att stärka Stockholms och Sveriges konkurrenskraft och inom regeringen uppges infrastrukturministern lobba för att Miljöpartiet ska ändra sig i frågan. 

  Idag demonstrerar återigen tusentals ungdomar över hela landet, och även runtom i världen, för en snabbare klimatomställning. Deras krav på klimaträttvisa för alla, att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer, att följa Parisavtalet och att lyssna på klimatforskningen borde vara självklara. 

  Om den rödgröna regeringen menar allvar med sitt engagemang i klimatfrågan bör de lägga ner Bromma flygplats snarast möjligt och skrota alla planer på att bygga ut Arlanda. Allt annat är vansinne.

  Rikard Warlenius, klimatpolitisk talesperson Vänsterpartiet Stockholms stad


  Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra