Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  WWF: "Nu måste vi agera tillsammans för ett hållbart liv på planeten!"

  ”Lördag 24 mars kl. 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour, världens största klimatkampanj, som nu arrangeras för 12:e gången globalt. Genom åren har en stor del av Sveriges befolkning och miljontals människor i världen visat sitt engagemang genom att släcka, börja med nya hållbara och klimatsmarta vanor och sätta tryck på politikerna i klimatfrågan”, skriver  generalsekreterare Håkan Wirtén, klimatexperten Ola Hansén, kommunikationschefen Lisbeth Larsson, och WWF Sweden Youth (Världsnaturfondens ungdomsråd) från WWF idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen. 

  Med FN:s klimatmöte i Paris 2015 fick vi ett internationellt klimatavtal, som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader och med sikte på 1,5 grader. Det är en historisk överenskommelse för människor, djur och natur. Men det räcker inte med avtalet, vad världen gör de kommande åren är avgörande för klimatet.

  Temat i är One Planet Life – att politiker, företag och konsumenter ska agera för ett hållbart liv på vår enda planet. Vår livsstil påverkar i högsta grad hela jorden. Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.

  Nyligen lanserade WWF konceptet One Planet Plate, måltider som både är klimatsäkra och gynnar den biologiska mångfalden, där gröna proteiner är basen och köttet är kryddan. För att kunna begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader och nå Parisavtalet behöver matens klimatpåverkan minska med uppemot tre fjärdedelar. Vi har också lanserat en Matkalkylator (matkalkylatorn.se) som visar hur stora växthusgasutsläpp vi får från maten.

  Faktum är att om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas cirka 4 planeter. Men vi har bara en. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil. Det fina är att vi har alla möjligheter att avsevärt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster.

  WWF Sweden Youth

  Enligt en ny undersökning (Klimatbarometern 2018) utförd av Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF uppger nästan hälften av svenskarna att de varje vecka eller oftare tänker på klimatet. För unga kvinnor mellan 16-29 år ligger klimatet i topp som den viktigaste samhällsfrågan.

  Av de intervjuade uppger 76 procent att det är viktigt att det parti de ska rösta på satsar på klimatfrågan. En klar majoritet anser att våra beslutsfattare borde göra mycket mer för att begränsa klimatförändringarna.

  Sverige har alla förutsättningar för att gå i täten som världens första fossilfria välfärdsland. Tillsammans är det faktiskt möjligt. Politiker och andra beslutsfattare måste nu omgående genomföra vår nya klimatlag som röstats fram med bred politisk majoritet.

  Människor kan förändra sin konsumtion och bidra till en mer klimatsmart värld. Men framför allt handlar det om att politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva hållbart.

  Den 24 mars 20.30 kommer miljontals människor i mer än 180 länder, att släcka under Earth Hour (eller tända solelslampor!) för att visa världens ledare att de behöver ta fram skärpta handlingsplaner för klimatet som de också måste genomföra.

  Sverige ligger långt fram i planeringen och svenska företag och städer går före. Nu är det upp till oss att visa framfötterna och tillsammans med resten av världen skyndsamt agera i klimatfrågan. Var med och släck du också för en ljusare framtid!

  Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF

  Ola Hansén, klimatexpert WWF

  Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF

  WWF Sweden Youth (Världsnaturfondens ungdomsråd)

  Zamir Ahmed, Malin Sannel, Delil Dundar, Liban Abshir Mohamed, Anja Fjellgren Walkeapää, Filip Axnér, Emma Hundertmark, Zeinab Abdi, Begonia Randhav, Mona, Alexander Zackrisson. Läs mer på: www.wwf.se/wwfswedenyouth

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra