Det svenska kaoset kring EUs klimatmål
Turerna kring EUs klimatmål som ska sättas till 2030 är många. Målen gäller utsläppsminskning, andel förnybar energi och energieffektivisering. Regeringens hållning har varit minst sagt oklar, och allianspartierna har nu tillsammans med Sverigedemokraterna sänkt regerings förslag. Nu kommer regeringen att få åka ner till EU med alliansens tidigare överenskommelse, vilket är lägre klimatambitioner än regeringens. Samtidigt hyllar före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson alliansens insats.
Förhandlingsdramat om Sveriges position om EUs klimat- och energimål till 2030 är snart till sin ända. Miljöminister Åsa Romson gick i förra veckan ut och sa att regeringen välkomnade bindande mål på 50 procent minskning av växthusgaser, 40 procent förnybart och 30 procent energieffektivisering.
Sedan har det varit oklart med regeringens position, ingen har riktigt förstått procentsatserna, om målen skulle genomföras i Sverige eller i utlandsprojekt. Inte ens vi på Supermiljöbloggen som verkligen försökt följa med i diskussionerna har känt att vi haft full koll på virrvarret, även om vi rapporterat om det.
På EU-nämnden igår fanns fortfarande en del tvetydigheter från statsminister Stefan Löfvén kring regeringens position, men under mötets gång blev det tydligt att (regeringen ville att) Sverige skulle höja klimatambitionerna från alliansens målsättningar. Allianspartiernas position har varit ett bindande mål om 40 procents minskning och 10 procent i utlandsprojekt, inga bindande mål om energieffektivisering och ett icke-bindande mål om 27 procent förnybart.
Löfvén ville ha stöd för tre bindande mål om 50 procent minskning av växthusgaser, 40 procent energieffektivisering och 30 procent mer förnybart. Vad som sedan skedde på gårdagens EU-nämnd är bestörtande. Allianspartierna körde tillsammans med Sverigedemokraterna över regeringen .
Eskil Erlandsson, före detta landsbygdsminister för Centerpartiet, attackerar Löfvén för alliansens oförmåga att samarbeta över gränserna för klimatet.
Dagens möte i EU-nämnden måste kallas för vad det är, ett regeringshaveri. Idag får Sverige betala priset för Stefan Löfvens oförmåga att innan valet hitta ett fungerande regeringssamarbete.
Det är alltså Löfvéns fel att allianspartierna röstar mot regeringens höjda klimatambitioner. Han fortsätter:
Det är tur för Sverige och för klimatet att Alliansen har ett välfungerande samarbete. När regeringen nu inte klarar av att ta ansvar för svensk och europeisk miljö- och klimatpolitik så får de luta sig mot Alliansens politik. Trots den svaga regeringens agerande är jag glad att Sverige nu kommer att driva de klimatmål som Centerpartiet och Alliansen gick till val på.
För tydlighetens skull: alliansen sänker regeringens höjda klimatambitioner, vilket sedan hyllas av den förra landsbydgsministern. Deras ovilja till gränsöverskridande samarbeten ledde till det här beslutet. Att Erlandsson sedan klappar sig själv och alliansen på axeln för att Sverige nu kommer att driva en klimatpolitik med lägre ambitioner är befängt och gick endast igenom för att de gick samman med Sverigedemokraterna. Det här är inget regeringshaveri, det är ett klimatpolitiskt haveri.
Resultatet av denna oheliga allians innebär att regeringen kommer tvingas åka till Bryssel och förhandla om lägre klimatmål än vad S och MP egentligen vill, lägre än vad väljarna och stora delar av näringslivet vill och lägre än vad EU-parlamentet röstat för. Det är riktigt jävla dumt.
Det ursprungliga förslagen från EU Kommissionen är 40 procentig minskning av växthusgaser, 30 procent ökad energieffektivisering och 27 procent mer förnybart.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till