← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Inget stopp för ålfiske – Sven Erik Bucht ändå nöjd

Det blir inget ålfiskeförbud och torskfisket i västra Östersjön lämnas oförändrat. 
Sedan 1950-talet har mer än 99 procent av ålarna vid Europas kuster försvunnit, men trots det blir det inget förbud för ålfiske – något landsbygdsminister Sven Erik Bucht ändå verkar nöjd över.
På grund av artens drastiska minskning rekommenderar det internationella havsforskningsrådet att alla aktiviteter som hotar ålen ska minimeras. Trots det har 216 svenska yrkesfiskare licens för ålfiske, vilket ledde till att 360 ton utrotningshotad ål fiskades i Sverige 2013.
2015 fiskade Sverige mest ål av alla EU-länder.

Även Östersjötorsken är ute på djupt vatten. Under året har det rapporterats att torskbeståndet inte lyckats återhämta sig, utan tros av vissa vara nära kollaps. I östra Östersjön var kommissionens ursprungsförslag att fisket skulle minska med 28 procent, men efter medlemsländernas förhandlingar landade resultatet på åtta procent.

Ursprungsförslaget på 28 procent grundade sig på vetenskapliga utlåtanden från Internationella havsforskningsrådet och följde den fleråriga förvaltningsplanen för Östersjön som antogs av medlemsländerna och Europaparlamentet förra året, men Bucht har en egen bedömning.

– Vår bedömning är att det här ändå är tillräckligt för att klara av de här bestånden. Jag tycker att det är en kompromiss som är fullt godtagbar, säger Sven Erik Bucht.


Ingen svensk ål har lyckats fortplanta sig

Ålen föds i Sargassohavet utanför Karibien. Efter att larverna kläckts följer de med Golfströmmen till Europa där de växer upp. När de vuxit upp tar de sig sedan tillbaka till Sargasso där de leker och dör.

Ålen har alltså inte hunnit få någon avkomma. Snarare är risken hög att du äter ål som var på väg tillbaka till Sargasso för att fortplanta sig.

Det finns ingen “odlad” ål

Människan har inte lyckats odla ål, utan all ål hämtas från det vilda beståndet i havet.

När det pratas om odling eller utsättningar av ål så betyder det att man fångat unga ålar när de kommer in till Europa från Sargasso. Det finns alltså ingen odling som skonar det vilda beståndet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra