Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Klimatforskningen: Rasism bidrar till att skador inte uppmärksammas

  Miljörörelsen blir ofta beskylld för att vara en homogen rörelse främst bestående av vit medelklass. Nu beskylls även klimatforskningen vara en arena för vita forskare och där andra etniciteter utsätts för fördomar och rasism, rapporterar Bloomberg. 

  I Sverige har miljörörelsen från olika håll beskrivits som en homogen rörelse bestående av vit medelklass. Oro har lyfts kring att rörelsen därmed inte når andra grupper, inte förstår de sociala ojämlikheter som kan relateras till miljöarbetet, samt att miljöengagemang blivit till en klassmarkör för eliten. Kanske har det därför känts trösterikt att kunna hänvisa till den mer objektiva forskningen. 

  Nu rapporterar dock Bloomberg om hur även miljöforskning, eller mer specifikt klimatforskningen, främst består av vita forskare. Enligt intervjuer som gjorts med forskare ekar det rasism i den amerikanska klimatforskningen. Mörkhyade forskare har enligt rapporteringen känt sig isolerade, osynliga och utsatta för rasism på alla nivåer.

  En av forskarna som intervjuades i artikeln berättar att han under sin tid som forskare på NASA utsattes för grundlösa polistrakasserier, upprepade gånger antagits vara vaktmästare och stoppades en gång från att gå upp på podiet när han skulle hålla tal på en vetenskapskonferens trots att han hade ett märke som visade att han var talare. 

  Vidare beskrivs det i artikeln hur klimatforskare tillhör en begränsad demografisk grupp och att det begränsar perspektiven. Det är, enligt artikeln, en av orsakerna till att forskningen misslyckats med att hantera klimatrelaterad oro hos den större befolkningen. På så sätt bidrar rasism till en ofullständig bild av världen. Det i sin tur kan leda till ett begränsat beslutsfattande och leda till att miljontals människor ställs inför skador som inte uppmärksammas av den homogena gruppen forskare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.