Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Moderaterna ordnar fest på utrotningshotad art

  Foto: Erling Svensen / WWF

  Mjällbymoderaterna bjuder in till fest. Maten som serveras är ål, en art som försvunnit med 99 procent sedan 50-talet.
  På festen får du också träffa den moderata riksdagsledamoten Åsa Coenraads som bjudits in för att prata om ålfiske och kustnäring. Hon sitter i miljö- och jordbruksutskottet och skriver bland annat på sin hemsida att det är anmärkningsvärt att regeringen håller med EU-kommissionen om att ålfisket bör förbjudas.

  Jag tycker aldrig om att ha sammanträde klockan 7.30 på morgonen men idag kändes det helt klart värt att kliva upp så tidigt för att sparka och skälla lite på regeringen som inte ser den större bilden eller tar ansvaret för en liten kultur och traditionsbärande näring i Sverige.

  På grund av artens drastiska minskning rekommenderar det internationella havsforskningsrådet att alla aktiviteter som hotar ålen ska minimeras. Trots det har 216 svenska yrkesfiskare licens för ålfiske, vilket ledde till att 360 ton utrotningshotad ål fiskades i Sverige 2013.

  2015 fiskade Sverige mest ål av alla EU-länder.


  Ingen svensk ål har lyckats fortplanta sig

  Ålen föds i Sargassohavet utanför Karibien. Efter att larverna kläckts följer de med Golfströmmen till Europa där de växer upp. När de vuxit upp tar de sig sedan tillbaka till Sargasso där de leker och dör.

  Ålen har alltså inte hunnit få någon avkomma. Snarare är risken hög att du äter ål som var på väg tillbaka till Sargasso för att fortplanta sig.

  Det finns ingen ”odlad” ål

  Människan har inte lyckats odla ål, utan all ål hämtas från det vilda beståndet i havet.

  När det pratas om odling eller utsättningar av ål så betyder det att man fångat unga ålar när de kommer in till Europa från Sargasso. Det finns alltså ingen odling som skonar det vilda beståndet, även om ålen som kallas odlad har en högre överlevnad än om den inte skulle fångats in.


  Om du inte vill ha ål på moderaternas ålagille finns ett köttalternativ.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.