Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Enligt en dom från Mark- och miljödomstolen i Nacka måste McDonalds källsortera sitt avfall. Absurt nog fortsätter flera restauranger hävda motsatsen.

  Bakgrunden till konflikten är att miljöinspektörer upptäckt att flera McDonalds inte källsorterar de förpackningar som används av matgästerna. SMB rapporterade även i våras om en restaurang i Ystad som blandar sopor som kunderna redan sorterat.

  Istället för att då snabbt försöka åtgärda problemet har McDonalds fortsatt hävda sin rätt att inte behöva källsortera. Det här blir extra märkligt utifrån att just vikten av att källsortera framhålls på McDonalds hemsida:

  Samhället behöver gå från en linjär ekonomi till en cirkulär – så att avfall betraktas som värdefulla resurser och tas om hand på bästa miljömässiga sätt. Vi jobbar löpande för att förbättra vår källsortering och arbetar för att så mycket som möjligt ska kunna materialåtervinnas.

  Det som flera McDonalds-restauranger menar är att det är andra förbrukare som har skyldighet att sortera avfallet, det vill säga deras matgäster. Domstolen har dock kommit till en annan slutsats: McDonalds-restaurangerna kan anses vara förbrukare av förpackningarna och därför också blir medansvariga. 

  Alla har skyldighet enligt lagstiftningen att sortera ut använda förpackningar och – om de inte kan återbrukas – se till att de i första hand går till materialåtervinning. Det gäller inte bara privatpersoner och hushåll utan även restauranger och andra verksamheter, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist på Avfall Sverige.

  McDonalds har emellertid aviserat att de avser att överklaga domen. Källsortering är uppenbarligen inte prioriterat av snabbmatkedjan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!