Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Polen skövlar Europas urskog för att trotsa EU

  Betande visenter. Foto: Sergio/Public domain

  Europas äldsta urskog används idag som den främsta brickan i maktspelet mellan Polens regering och EU-kommissionen. 
  Polen är sedan tidigare kända för att hamna högst på prispallen av länder som subventionerar fossilindustrin. De har också dubbelbokat klimatmöte och kolmöte, och har bedömts ha sämst klimatarbete i EU. Nu hamnar de också på prispallen för att ha den troligtvis sämsta tänkbara anledningen att avverka urskog.
  Bialowieza ligger mellan Polen och Vitryssland och är den äldsta urskog som idag finns kvar i Europa. Förutom att klassas som ett världsarv av UNESCO är området även skyddat genom FN och EU. I området finns många unika och hotade arter, inte minst visenten som blivit en symbol för Bialowieza.

  Jag brukar jämföra Bialowieza med Colosseum i Rom. Den är inte helt oskadad, men den är det närmaste vi har till den ursprungliga europeiska skogen, säger Bogdan Jaroszewicz, chef för Geobotaniska stationen till DN.

  Den polska regeringen med Jaroslaw Kaczynski i spetsen anser sig stå över alla beslut och lagar som kommer från annat håll. Klimatet mellan den polska regeringen och EU-kommissionen har hårdnat de senaste åren och många tror att avverkningen i skogen är ytterligare ett sätt att reta upp politikerna i Bryssel.
  Skogsmaskinerna jobbar för fullt i Bialowieza. Träd efter träd faller, trots att det går emot både polska och europeiska lagar, gräsrotsrörelsen samt det beslut som fattades av EU-domstolen i somras. Polens miljöminister har dessutom försvarat beslutet från våren 2016 om att flerdubbla avverkningen i området, något som SMB:s skrev om då.
  Historiskt sett har skogen varit en viktig del i maktkampen om Polen. Intresset för jakt bland kungligheter har tidigare lett till ett indirekt skydd av skogen.

  Det är symboliskt, den som kontrollerar Bialowieza kontrollerar också Polen. Det är helig mark för alla polacker, säger journalisten Adam Wajrak till DN.

  Den polska regeringen har angett en rad olika anledningar till att hugga ner skogen i området, bland annat angrepp av granbarkborre och säkerhetsrisker för turister, ursäkter både miljöorganisationer och sakkunniga anser vara spel för gallerierna då stor del av träden som ska skövlas varken är gran och därför kan drabbas av insektsangreppen eller överhuvudtaget ligger nära turistlederna, enligt Greenpeace Polen.
  Vilka anledningarna den polska regeringen än uppger till den pågående skövlingen är det fortfarande ett faktum att de träd som nu fälls, den mark som nu förstörs och de djur och insekter som nu försvinner inte kommer kunna återhämta sig på många hundra år.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.