Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Inte nog med att den svenska regeringen under fjolåret såg till att sabotera EU:s beslut om förlängd fredningstid för den starkt utrotningshotade ålen. Nu öppnar man för att förnya ålfiskelicenserna istället för att som tidigare var tänkt fasa ut dem.

  Den europeiska ålstammen har under några decennier decimerats med upp till 99 procent och är ytterst nära utrotning.

  Skälen till att det blivit så här är flera: i Sverige dör en mycket stor andel av beståndet under sin vandringstid. De massakreras i alla de vattenkraftverk som inte har utrustats med särskilda fisketrappor där vandrande fisk kan passera.

  Prövningen av vattenkraften enligt EU:s vattendirektiv är bland annat tänkt att åtgärda dessa svåra brister, som under lång tid varit välkända i Sverige utan att något gjorts överhuvud taget.

  Det ska sägas att regeringen Kristersson även i denna fiskefråga åstadkommit stor skada. Den pågående prövningen av tillstånden för att bedriva vattenkraft såg man till, i ett mycket tidigt beslut hösten 2022, att fördröja under ett års tid. Prövningen av tillstånden inkluderar nämligen också de sedan länge bortvalda åtgärderna för att underlätta – eller snarare möjliggöra – lekvandring förbi kraftverken.

  Men ålen fiskas också, hänsynslöst på sina håll, och med kvoter på licens i svenska vatten. Men det borde finnas tungt vägande skäl att täppa till alla möjligheter till fortsatt ålfiske, under den tid som behövs för att beståndet ska ha en chans att återhämta sig, utöver att snarast möjligt bygga om de svenska vattenkraftverken.

  Regeringen lade fredningstiden när ålen inte fiskas

  Regeringen har gjort tvärt om. Den inhöstade mycket kritik under fjolåret, när EU:s krav på förlängd fredningstid för ålen lades in just exakt när det inte bedrivs något ålfiske alls. SMB har tidigare rapporterat om och kommenterat det uppseendeväckande beslutet.

  Denna subversiva politik återkommer nu i annan form. Den plan som tidigare gällt, att inte förnya de svenska ålfiskelicenserna, kommer att ändras. Istället har regeringen gett sin vattenmyndighet uppdraget att se över hur de nuvarande licenserna kan överlåtas till nya utövare istället för att dras in, rapporterar Svt. Bakgrunden till beslutet är att regeringen vill bevara den kulturtradition som ålfisket innebär och som utövas av en mindre grupp yrkesfiskare i sydöstra Sverige.

  Till Svt säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att han inte ”i nuläget” är oroad över att den så gott som redan utrotade fisken kommer att utrotas. Inte på grund av ett noga reglerat svenskt fiske i vilket fall.

  Marinbiologen och docenten i marinekologi vid Stockholms universitet, Henrik Svedäng, dömer för sin del ut landsbygdsministerns och regeringens initiativ som förkastligt:

  Det är extremt upprörande att använda utrotningshotade arter som medel för att visa på att man bryr sig om den lille mannen. Det är att bedriva väldigt dålig politik, säger han till DN.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.