Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Riksdagsförslag: Hindra miljöorganisationer från att gå till domstol

  Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M) företrädare två av partierna som tillsammans med KD backar SD:s förslag. Bild från 2018. Foto: Centerpartiet

  SD, KD, M och C vill inskränka miljöorganisationernas talerätt i viktiga miljöärenden.

  Både Sverigedemokraterna och Centerpartiet har motionerat i riksdagen om att begränsa miljöorganisationers rätt att gå till domstol. Partierna har nu fått majoritet i miljö- och jordbruksutskottet med stöd av både Moderaterna och Kristdemokraterna, uppger Sveriges Radio.

  Det innebär att de fyra partierna nu troligen kommer kräva att regeringen ändrar reglerna. L, V, S och MP står inte bakom förslaget.

  Miljöorganisationer över hela landet upprörs över angreppet. Enligt en av Naturskyddsföreningens miljöjurister är en inskränkning inte ens möjlig att genomföra utan att strida mot internationell rätt.

  WWF beklagar att KD, C, SD och M vill uppmana regeringen att verka internationellt för att försvaga talerätten i FN-konventionerna. En av grundprinciperna i ett rättssamhälle är att beslut ska kunna prövas i domstol. Om rätten begränsas generellt skulle det få stor negativ påverkan på miljöpolitiken och demokratiska rättigheter i stora delar av världen, säger Emelie Nilsson, sakkunnig naturvårdspolicy på WWF i ett pressmeddelande.

  Miljöorganisationers rätt att gå till domstol har historiskt varit avgörande för utgången i flera viktiga miljö- och klimatärenden. Bland de senaste årens mest uppmärksammade fall märks till exempel rättegången om storutsläpparen Preemraff och kampen om gotländska Ojnareskogen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!