Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Miljörörelsen jublar när Mark- och miljö-domstolen sätter stopp för den långdragna kampen om Ojnareskogen på Gotland.
  Mark- och miljööverdomstolen meddelade i förra veckan att man upphäver Nordkalks och SMA Minerals tillstånd till kalkbrytning på norra Gotland.
  Beskedet mottogs med glädje av miljörörelsen, som kämpat i flera år för att hindra bolagen från att exploatera marken.

  – Det här är en stor miljöseger. I över tio år har Naturskyddsföreningen deltagit i den juridiska processen för att försöka rädda den fantastiska naturen och alla de särpräglade arterna som lever i Bunge och Ojnareskogen. Vi är både lättade och glada att området äntligen är säkrat från framtida exploatering, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

  2014 gavs bolagen brytningstillstånd av den lägre juridiska instansen, Mark- och miljödomstolen. Ett år senare valde regeringen att göra Ojnareskogen och Bästeträsk till ett Natura 2000-område, vilket stärkte områdets skydd och försvårade för kalkbrytarbolagen.
  Domstolen konstaterar nu att täktverksamheten skulle innebära sådan stor skada på Natura 2000-området att man inte kan ge tillstånd.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!