Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Sverige bakom miljardbelopp till rysk fossilgasanläggning i Arktis

  Foto: zobrazit podmínky (CC BY-SA 3.0)

  Enligt Kalla fakta har Exportkreditnämnden gett lånekrediter på 3,3 miljarder kronor för att en ny fossilgasanläggning i Arktis ska kunna köpa gasturbiner. Anläggningen väntas släppa ut 5,3 miljoner ton koldioxid varje år, en tiondel av hela Sveriges årliga utsläpp.

  Fossilgasanläggningen byggs nu på Jamalhalvön, mitt i det naturkänsliga Arktis.

  – När det gäller projekt i ryska Arktis vet vi att det är fossilgasutvining på ett område som ligger på tundra och där det finns stora risker för metangasutsläpp när tundran smälter, vilket den håller på och gör, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TV4.

  Exportkreditnämndens kommunikationschef Beatrice Arnesson säger däremot att myndigheten har gjort en noggrann granskning av de hållbarhetsrisker som finns i projektet.

  – När det gäller utsläpp så granskar vi och ställer krav på att utsläppsnivåerna är minimerade, att de är på den lägsta möjliga nivån, säger hon. Det är jättesvårt att säga hur det skulle ha varit om vi inte var med. Men jag vet att de krav som vi ställer gör skillnad, fortsätter Beatrice Arnesson.

  Karin Lexén är dock kritisk.

  – Det går inte ihop att säga att man ska uppnå Parisavtalet och samtidigt ställa ut krediter till ett projekt som syftar till att utvinna fossilgas på ett sådant här känsligt område som drabbas av klimatförändringarna. Det rimmar väldigt illa med Parisavtalet.

  – Det här kommer påverka miljön runtomkring, det här kommer påverka ursprungsbefolkningen som bor där. Hela projektet är bisarrt, säger hon till TV4 enligt Expressen.


  SMB rapporterar om dumheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.